Русе чества своя празник

10:29, 06 май 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“ снощи започнаха честванията на днешния празник на Русе.

Тази година с престижното отличие бяха удостоени 7 свързани с града личности - треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, директорът на Русенската опера Найден Тодоров, легендарният треньор по свободна борба Георги Ачев, бизнесменът Пламен Бобоков - един от главните инвеститори на „Булстрад Арена“ - най-новата и дългочакана зала за спортни и концертни събития в града – чийто проектант архитект Танко Серафимов е сред тазгодишните лица, удостоени посмъртно с отличието „Почетен гражданин“, наред с емблематичния за Русе писател Свтозар Димитров, известен с прозвището Змей Горянин, както и напусналият ни наскоро генерал-майор Ваньо Танов.

Празненствата по случай деня на Русе продължиха и днес с Празнична света литургия, Празничен концерт на децата на Русе, с участието на изпълнители и състави при ОбДЦКИ – Русе, както и Тържествена церемония по повод 6 май – Ден на храбростта и Българската армия на паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Духовият оркестър изпълни военни маршове и патриотични песни. Последва строяване на почетния караул и приемането му от началника на Русенския гарнизон. Тържествено слово произнесе областният управител Стефко Бурджиев. Заупокойна молитва за загиналите за отечеството ни войни и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и Българската армия, отслужиха Негово високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещенници от Русенската епархия. В края на церемонията, официални лица, граждани и гости на града поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. 

От 13 ч., в Историческия музей, кметът Пламен Стоилов ще се срещне с „Лицата на Русе“ – талантливи деца и млади хора, подкрепяни от Фондация „Русе – град на свободния дух“. Срещата се провежда за втора поредна година, след като през 2015 г. тази тържествена традиция беше започната от „Посланиците на Русе“.

От 20.30 ч. сцената пред Общината ще бъде нажежена от изпълненията на Силвия и Теди Кацарови, Милена Славова, Маги Джанаварова, Искрен Пецов, Йоанна Драгнева, Балет TL Dance, Живко Василев – кавал, и Djane Monique. Водещ на незабравимия купон ще бъде Атанас Стоянов - Наско от БГ Радио. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама