Хиляди празнуват имен ден на Гергьовден в Русе

10:56, 06 май 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 6 май – Гергьовден, в Русе най- много са празнуващите, които носят името Георги – над 3 000 души. На този ден имен ден празнуват още Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гергина и Гюргелена.

На този ден се отбелязва и празника на Българската армия, Ден на храбростта, както и Деня на Русе. Чества се деня на Свети Георги Победоносец– мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. 

Широко разпространен е обичаят на Гергьовден да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво. Момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни и наричания. Освен люлеенето, традиция на този ден е окачването на кантари, на които хората се теглят, вярвайки, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината.

Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат. На този ден ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си.

Според народните представи св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здраве и плодородие. На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа паша.

Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец. В някои краища на страната овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама