Ентусиасти стартират международна велоекспедиция от Русе

14:45, 06 май 16 / Любопитно 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският велоентусиаст Венцислав Илиев и варненецът Пламен Андонов тръгват на пътешествие с колелата си на 7 май от Русе.

"Избрал съм крайдунавския град, защото той е част от Европейски велосипеден маршрут – Евровело 6", каза шуменецът на нарочна пресконференция по повода в своя град. Той потегля в 9 ч. от Парка на младежта.

Колоездачът е обяснил, че маршрутът е изграден из цяла Европа, липсва обаче в Румъния и България. "Искам този маршрут да се изгради и в България", категоричен е Венци.

Той и варненецът ще минат през Сърбия, Унгария, през Франция до брега на Атлантика. Оттам ще се спуснат към Испания през Португалия.

В испанския град Тарифе ще се срещнат с друга група от България, с която ще карат в Мароко.

"Определено най-трудно ще бъде пътешествието именно в африканската страна. Там ме чакат изкачвания от по 2000 метра и пясък. Пътуването там ще е най-интересно и заради различната култура", е коментирал още младежът.

След като посетят Рабат, Казабланка, Маракеш и Атласките планини, колоездачите ще се върнат през страната и ще акостират обратно в Европа с ферибот.

От Испания ще се насочат към Нормандия и оттам – към Скандинавието.

Общо се предвижда маршрутът да бъде с дължина 25 000 км. Венци е заявил, че за изминаването му ще са нужни 6 или 7 месеца.

Той и спътникът му ще спят на палатки под открито небе. Чрез приятели и вело-клуб "Илчов баир" са събрани и средства за пътуването.

Очаква се Венцислав Илиев да се завърне от пътешествието през октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама