Фолклорна група „Зорница“ от Ценово гостува на сънародници в Букурещ

16:07, 25 май 16 / Култура 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смесената фолклорна група „Зорница“ от Ценово бе единственият представител от България, който гостува на сънародниците ни в румънската столица, съобщиха от Община Ценово.

Посещението в Букурещ бе по покана от организацията „Демократичен съюз на българите в Румъния“. Визитата съвпадна в честването на Деня на българската просвета и култура – 24 май.

През 2015 г. парламентът в Румъния прие закон, с който обявява 24 май за Ден на българския език в северната ни съседка. По този повод за втора година фолклорни групи от Ценовско изнасят концерти пред българската общност в една от залите на организацията.

Самодейците от Ценово бяха посрещнати от известния етнолог проф. Лука Велчев, който живее и работи в Букурещ. Групата посети гробовете на революционера Георги Сава Раковски, видния търговец и родолюбец Димитър Хадживасилев, братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито тленни останки почиват в Букурещ.

В старата част на румънската столица жителите на Ценово с интерес се разходиха по местата и разгледаха къщите, свързани с българското присъствие през годините.

В Дома на бесарабските българи участниците в „Зорница“ бяха приветствани от д-р Виктор Мутафов – представител на българската патриаршия в Букурещ. Проф. Григор Григоров – преподавател в Румънската художествена академия, сподели част от последните си изследвания, свързани с делото и живота на светите братя Кирил и Методий. Гостите подариха на домакините типичната за региона си баница „макарина“ и пита.

По време на концерта присъстващите успяха да се запознаят с културните, историческите и природни забележителности от презентацията „Ценово – земя с традиции, земя с бъдеще“.

Фолклорна група „Зорница“ представи китка от народни танци и песни, характерни са различните фолклорни области в родината ни.

Танцов състав на бесарабски българи от румънския град Търговище изпълни характерни танци за региона и българска ръченица.

И домакини, и гости, станали на крака, запяха химна на светите братя „Върви, народе възродени“.

Срещата приключи с кръшно българско хоро, на което се хванаха всички присъстващи.

Освен че получиха покани за нови гостувания по българските места в Румъния, представителите на Ценово обещаха да изпратят и рецептата на баницата, която се услади изключително много на сънародниците ни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама