Жители на Червена вода протестираха срещу засиления тежкотоварен трафик през селото

19:07, 25 май 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 50 човека блокираха ул. „Г. С. Раковски“ на с. Червена вода тази вечер в знак на протест срещу засиления трафик, преминаващ през селото. Пътят е част от Републиканската пътна мрежа с номер II-23, и през последните седмици там се наблюдава интензивен трафик заради пренасоченото движение на тежкотоварни автомобили заради ремонта на "Писанския мост".

Протестиращите блокираха движението за около 15 минути, но дори и за този кратък период се образува опашка от над 10 ТИР-а. Живеещите на улицата се оплакват от непрекъснат шум, невъзможност за почивка, напукани стени и пропадащи зидове, влошено състояние на пътната инфраструктура, повишени нива на опасност от ПТП. 

"Освен ТИР-овете, през деня през селото минават средно 200 автобуса, 80 от които на градския транспорт. Отделно от това е фирменият транспорт. Къщите се напукаха, оградите пропадат, много е зле положението, и ще настояваме за среща с министър Лиляна Павлова или с премиера Борисов, ако могат да дойдат да видят в какъв кошмар живеем тук в Червена Вода". Това заяви Милко Даскалов, един от организаторите на протеста. 

Жителите на селото представиха подписка, подписана от над 140 семейства, които настояват за решение на проблема и за нормални условия на живот. Те поискаха и конкретни мерки за ограничаване на трафика, сред които околовръстен път, ограничения за скоростта, камери за наблюдение. Най-належащо според тях е преасфалтирането поне на участъка, преминаващ през селото, тъй като преминаващите през дупките тежки автомобили предизвикват сериозни трусове. 

За обсъждане на проблема днес в Областна администрация бе свикана спешна среща под председателството на обпастния управител доц.д-р Стефко Бурджиев. В обсъждането участие взеха заместник областният управител – Валентин Колев, зам.-кметът в областта на комуналните дейности на Община Русе – Наталия Кръстева, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ на Община Русе – Спасимир Димитров, кметът на кметство с. Червена вода – Румен Русев, директорът на Областно пътно управление – Ростислав Стефанов, началникът на сектор „Пътна полиция“ – гл. инсп. Румен Кръстев, както и заинтересовани граждани на с. Червена вода. 

В рамките на изказванията е станало ясно, че по проект е заложено ремонтните дейности на Писанския мост да приключат на 7 август, като е уговорено, при възможност, ремонтът да завърши и в по-кратки срокове от изпълнителя. Коментирано е било още, че всички действия по обозначаване и обезопасяване на обиколния маршрут са извършени съгласно Наредбата за движение по пътищата. Въпреки това обаче е била изведена необходимостта от поставянето на допълнителни пътни знаци, както и налагането на принудителни ограничения, в т.ч. ограничения на скоростта, мобилни камери, налагане на глоби, поставяне на маркировка, попълване на банкетите. Станало е известно, че към настоящия момент текат действия по почистване на тревната растителност в отсечката Сеново - Вятово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама