Представят книгата на Хачик Лебикян „Русенските Хали”

10:06, 26 май 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 26 май, от 18.00 часа в зала „Княз Александър І” ще бъде представена книгата на Хачик Лебикян „Русенските Хали”, съобщават от РИМ. Авторът е изследвал и събрал хронологията на построяването на този емблематичен русенски обект, но освен това се е потопил изцяло в контекста на времето.

Той проследява появата на Касапските дюкяни, както и различните пазари в Русе, повечето от които съществуват и до днес. Мястото на Касапските дюкяни е историческо – не само заради популярната и днес „Кървава” сватба на Саафет и Йорданчо, но и заради следите на героичното време.

Става дума за идеята за построяване на паметник на Стефан Караджа – която се противопоставя на строителство на хали на избраното място. Х. Лебикян проследява разгорещените спорове в русенската преса, а след това описва и строителството на халите, които – със своя завод за лед, са безспорна придобивка за града в изявите на Модерността.

Години по- късно се появява и паметникът на Караджата, а с това и неволи около поставените паметни плочи на загинали герои, които, благодарение на Хачик Лебикян, са вече дейтално подредени.

Книгата изобилства от любопитни уточнявания на детайли от русенската история. „Русенските Хали” ще бъдат представени от арх. Венцислав Илиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама