150-годишнината на пристанище Русе бе отбелязана с пощенска марка

12:34, 26 май 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД Петър Драгошинов и главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки валидираха пощенско-филателно издание на тема „150 години от създаването на пристанище Русе”. Информация за събитието съобщава прес центърът на ресорното министерство.

Темата за корабоплаването по Дунав навлиза в издаването на марки през 80-те години на миналия век и е една от най-очакваните поредици от филателистите в България, е отбелязал заместник-министър Гинев по време на церемонията. Той е подчертал, че днешното издание е по-специално, защото е посветено на 150-годишнината от създаването на пристанище Русе. 

Заместник-министър Антон Гинев е припомнил факта, че на 7 ноември 1866 г. е официално открита построената от италиански майстори каменна кейова стена, с което започва развитието на най-голямото българско пристанище по река Дунав. На тази дата е въведена в експлоатация и първата железопътна линия в България Русе-Варна, е отбелязал заместник-министърът. Той допълва, че пристанището и железопътната линия се превръщат в една много здрава основа за българската икономика в периода след освобождението на България.

Годишнината от създаването на пристанището е ознаменувана с пощенско-филателно издание по проект на художника Валентин Щинков. То изобразява сградата на пристанище Русе от времето на нейното изграждане, както и речни кораби, които са плавали по водите на Дунав преди 150 години. Изданието се състои от една пощенска марка с тираж 11 000 броя и специален пощенски печат, който ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000, София за три работни дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама