Стефко Бурджиев откри първото заседание на новоучредения в Русе клуб на ветераните строители

18:19, 26 май 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата среща на членовете на русенския клуб на ветераните строители се състоя днес в зала 1 на Областна администрация, съобщиха от там.

Сред гостите бяха доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе и акад. Ячко Иванов.

Доц. Бурджиев изтъкна, че инженерните специалности днес са дефицит, а тяхното популяризиране сред новото поколение е силно необходимо.

Срещата продължи с презентация на инж. Петър Петров. В нея той представи силата на водата и нейното вредно въздействие при наводненията в Русенска област в годините от 2004-та до 2007-ма. Със систематизиран снимков материал Петров илюстрира последствията от придошлите води на реките Янтра и Русенки Лом, последствията при селата Баниска, Копривец, Бъзовец, Красен, Басарбово, Кошов, Борисово и Юделник.

Засегната беше още темата за отговорността и задълженията по поддържане на речните корита. В това отношение беше коментирана необходимостта от създаване на отделен орган за осъществяване на превантивен контрол и стопанисване, докато контролни функции за следене ефективното и изправно състояние на съоръженията да останат в прерогативите на кметовете и областните управители.

Втората тема на срещата беше представена от инж. Константин Ялъмов – директор на дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ към ИАППД. Той постави на дневен ред някои проблеми с корабоплаването по Дунав. Като съществен проблем определи липсата на дълбочина по реката. Кривата на тенденцията от 1971 до 2014 година показва, че с времето тенденцията се влошава и се увеличава броят на критичните точки. Той отбеляза, че положително за българския бряг е намаляващата ерозия.

Акад. Ячко Иванов имаше думата за коментар по устава на Клуба. Предвид липсата на възражения по изложените промени или допълнения по Устава, утре, по време на Отчетното събрание на Националния клуб на ветераните строители, Русенският клуб ще бъде представляван от двама негови членове.

Учредителната среща на „Клуб на ветераните строители в Русенска област“ се състоя на 12 ноември 2015 г. в Русенския университет „Ангел Кънчев“ под ръководството на доц. д-р Стефко Бурджиев и академик Ячко Иванов. В страната действат 31 Клуба на строителите ветерани. В София има 6 секции. Членовете са над 1 200. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама