Притеснения за еко проблеми в русенско село

15:00, 27 май 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Русе доц. д-р Стефко Бурджиев възобнови откритите си приемни в населените места на региона. Практиката беше въведена през 2015 г, когато той и заместниците му посетиха всички общински центрове в областта, съобщиха от неговата администрация днес.

Доц. Бурджиев заедно със заместника си Станимир Станчев и екип от експерти, са посетили с. Ряхово. Техни домакини са били кметът на общината Сливо поле Валентин Атанасов и кметът на кметство с. Ряхово Георги Атанасов.

Приемната се е провела в читалището на селото и е организирана в партньорство с русенските клонове на Сдружение „Асоциация на българските пенсионери“ и РЕКИЦ „Читалища“.

В аудитория от около 50-60 души, активни граждани са дали гласност на своите притеснения и са потърсили съдействието на областния управител по въпроси, свързани със състоянието на пристанището и дигата, намиращи се на територията на селото, такива от екологично естество и др.

На поставения въпрос относно възстановяване на разходите, направени от Община Сливо поле за отводняване на потенциално опасни съоръжения, доц. Бурджиев е обяснил, че е подкрепил преписката и средствата ще бъдат възстановени.

Относно сградата на бившия техникум и желанието на гражданите тя да премине в собственост на общината, за да може да се стопанисва и поддържа ефективно, областният управител е пояснил, че не вижда пречка това да се случи. Той е допълнил обаче, че на първо място трябва да се изясни собствеността и с мотивирано искане от кмета да се задвижи процедурата.

Гражданите са изразили опасенията си относно ниската ефективност на методите за борба с комарите. Доц. Бурджиев е обяснил, че за постигане на максимален ефект е необходимо действията да започнат още през месец януари и да се съгласуват с румънската страна, а това не се прави.

Неколкократно поставения въпрос за състоянието на дигата, доц. Бурджиев е коментирал, че напълно споделя опасенията на хората и е запознат с проблема. Той е разяснил, че лично е правил разчети и има предложение как тези съоръжения могат да се поддържат със сравнително малко средства. За да се случи това обаче е необходимо да се вземат решения на централно ниво. Освен това с трансформирането на Гражданска защита няма и специализиран орган, който да може да се справи в случай на бедствие.

Другият важен за гражданите въпрос е свързан със собствеността на пристанището и все по-лошото състояние на съоръженията там, което създава сериозни предпоставки за инциденти. Доц. Бурджиев е подкрепил идеята то да бъде общинска собственост, но инициативата отново трябва да дойде от кмета на Община Сливо поле.

Изключително сериозни проблеми според гражданите представляват намиращите се в близост заводи и миризмите, които се разнасят от производствения процес. Бурджиев лично се е ангажирал с разрешаването на този проблем и е поел отговорност да съдейства за провеждането на изследвания, които да докажат източника на замърсяванията.

Повдигнат е и въпросът с добиването на наносни отложения от р. Дунав в участък близо до селото. Доц. Бурджиев е поел ангажимент да се направи проверка за дейността и до колко тя е съобразена с изискванията за опазване на околната среда.

Относно проблемите, свързани с липса на работни места, застаряване и обезлюдяване на селото, доц. Бурджиев е обещал, че ще съдейства за по-добра информираност относно възможностите за субсидирана заетост, които различни програми и мерки предоставят, както и за рекламиране на областта, в това число и с. Ряхово пред потенциални инвеститори.

Бурджиев е изразил позиция и по отношение състоянието на училищната система, като е заявил, че е против дублирането на училища и паралелки, защото това увеличава разходите за образование, което впоследствие води до закриване на училища в някои населени места, а това е лоша практика с дългосрочни негативни последици.

Областният управител е поел ангажимент да съдейства на съюза на пенсионерите за придвижване на изготвения от тях проект на закон за възрастните хора, както и на членовете на земеделската кооперация в селото, които не са съгласни с действията на арендатора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама