Русенски студенти се включиха в обсъждането на бъдещето на Европа

11:40, 28 май 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През изминалата седмица в Европейския парламент в Страсбург се проведе младежкият форум The European Youth Event - мащабно по размерите си събитие, в което взеха участие над 7000 младежи. България бе представена от група студенти от Русенския университет и БРИЕ, сред които бакалаври и магистри от специалностите "Европеистика и глобалистика", "Европеистика и многостепенно управление", "Европеистика и публична администрация", "Европеистика и регионално сътрудничество".

The European Youth Event се организира от Европейския парламент, и предлага на млади хора от цял свят възможност да обменят идеи и перспективи за младежта като цяло, за развитието и внедряването на иновации, обсъждане на наболели проблеми и търсене на решения. В същото време се предлагат и множество възможности за запознаване с богатото културно разнообразие в Европейския съюз чрез различни културни прояви и арт инсталации.

Форумът предложи широка гама от най-разнообразни дискусии с младите хора, като бе обърнато и специално внимание на неформалните събития, в които младежите можеха да вземат участие. В комплекса на Европейския парламент бяха обсъдени сериозни теми, вариращи от търговското споразумение със САЩ, икономическото състояние на Европейския съюз, предприемачество, през екология и устойчиво развитие, образование и наука, и се стигне до любопитни презентации, хит сред които бе италианската астронавтка Саманта Кристофорети. 

Младежите имаха възможност да се срещнат лице в лице с високопоставени европейски служители, евродепутати, дипломати, и да отправят директно въпросите, които ги вълнуват. Не липсваха и разгорещени дискусии по парливи теми, сред които се откроиха търговското споразумение между ЕС и САЩ, референдума за излизане на Великобритания от ЕС, и военните конфликти по света. 

В същото време в пространството пред Парламента бе разположена "неофициалната част" от събитието - разнообразни културни прояви, арт инсталации, концертни изяви. Част от студентите дори изразиха мнение, че това е не по-малко важна част от цялостното събитие, където съвсем непознати младежи могат да се срещнат, разговарят, завържат приятелство и дългосрочни контакти. 

Не липсваха обаче и скептични мнения - част от студентите изразиха мнение, че европейските политици рядко се вслушват в гласа на младите, а подобни събития могат да се впишат в графа "упражнение по реторика". 

Посещението в Европейския парламент на русенските студенти бе организирано и финансирано от Русенския университет и БРИЕ, като включи посещение на множество културни забележителности и музеи в няколко европейски страни. За 7 дни младежите изминаха над 5000 км. по европейските пътища, пресякоха границите на 12 държави, и посетиха 6 емблематични европейски града - Братислава, Прага, Виена, Страсбург, Флоренция и Болоня. Повечето от тях споделиха, че подобни събития оставят много по-силни впечатления, емоции и приятелства, от колкото всички години в лекционните зали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама