ДСБ с последен призив за обединителен конгрес на РБ, настоява за президент - гарант за проевропейска политика и реформи

13:46, 29 май 16 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ние разглеждаме българският национален идеал като единство на българите живеещи в границите на страната и на българите живеещи по неволя извън границите на страната, които са с обща национална идентичност. Трябва да разглеждаме и хората от различни етноси и вероизповедания като единна нация".

Това заяви в Русе на нарочна пресконференция зам.-председателят на "Реформаторски блок" и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Преди пресконференцията той се срещна с русенци в зала 1 на Гранд хотел "Рига". Форматът "20 минути с Радан Кънев, 200 минути за вашите въпроси" даде възможност на активните граждани да дискутират с него наболели въпроси и предложения за перспективите за развитие на България.

Кънев отчете, че в Русе се е провело и първото заседание на Изпълнителния съвет на "Демократи за силна България". Това е нова структура, включваща националното ръководство, народните представители и областните председатели на ДСБ.

"Изпълнителният съвет взе няколко важни решения за сегашния политически сезон. На първо място потвърдихме позицията си, че на България е нужен независим, равноотдалечен от политическите партии десно-центристки кандидат за президент, който да е гарант за проевропейската ориентация на България, да е гарант за модернизацията и засилването на българската армия и гарант за радикална реформа в българското правосъдие. Чрез диалог трябва да се стигне до вариант за подкрепа на такъв кандидат, който да е подкрепен и от "Реформаторски блок" и от най-голямата политическа партия в България ГЕРБ и от други проевропейски сили, разположени в центъра и в дясно. Това е верният път, за да не се допусне президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната", коментира Кънев.

Той добави, че подкрепа за такъв кандидат за президент със сигурност няма да се търси от определените от него като "национал-популистки формации" "Патриотичен фронт" и "Атака", както и с "формациите, които развиват малцинствен национализъм и популизъм" ДПС и ДОСТ.

В тази връзка евентуална кандидатура на Георги Първанов бе определена от Кънев като "убийствено слаба", тъй като според него бившият президент и настоящ лидер на АБВ е "символ на олигархията и на разцеплението в левицата" и "действията му трябва да се разглеждат повече от театралните критици, вместо от политическите анализатори".

"Ние отправяме последен призив към другите партии от "Реформаторски блок" за провеждане на обещания обединителен съюзен конгрес на Блока, преди изтичане на коалиционното споразумение, което се изчерпва с президентските избори. Преди президентските ибори ние трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели "Реформаторският блок" да стане единен политически субект. Да проведем този обединителен конгрес, който да реши въпроса за позиционирането на Блока към властта, да реши въпроса за лидерството и механизма за вземане на решения в "Реформаторския блок" и да се произнесе за президентската кандидатура", каза още Радан Кънев, като добави, че не трябва да се допуска „мерене на мускули партия по партия, което само би дало възможност на левицата да се намеси в управлението на държавата“.

Той отчете, че междувременно новият ръководен орган на ДСБ е взел решение и за разширяване на структурите на партията, като са приети първите селски организации от с. Партизани и с. Комунари област Варна.

Коментирана бе и явната диспропорция на развитието в Северна и Южна България. Кънев отдаде това на провалена транспортна политика в Северна България, което е довело до неминуемия провал на икономиката и търговията в региона. В тази връзка той препоръча да се търсят повече възможности за взаимодействие с Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама