110 години футбол в Русе отбелязаха с мост между поколенията

18:09, 29 май 16 / Спорт 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„110 години футбол в Русе - мост между поколенията“ е името на инициативата, с която днес се отбелязва годишнината от първите стъпки на „Царя на спортовете“ в крайдунавския град.

Според някои изследователи началото е поставено далеч преди 1906 г., но именно през тази година швейцарецът с българско сърце Луи Айер започва организираните занимания по „ритни топъ“ в града. През 1908 г. пък се основява туристическо дружество „Геолог“, при което възниква и първия отбор с името „Дунав“ от Русе, занимаващ се с футбол.

В тази връзка днес футболните ветерани в града организират честването на годишнината, което започна от 9 часа на спортния комплекс на Русенския университет днес.

Основна роля в празника има именно футболен турнир за средношколци, студенти и ветерани. Инициативата се реализира по програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“ с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Събитието е под патронажа на чл. кор. проф. Христо Белоев, а инициативният комитет е подкрепен от Община Русе, ОС на Български футболен съюз и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

След оспорваната битка на терена първото място при децата, родени до 2005 година, спечели "Аристон", на второ място се класира "Дунав", на трето - ФК "Левски 2000", а на четвърто - ФК "Русе".

Във възрастова група до 2007 г. на първо място се класира ФК "Дунав", на второ - ФК "Левски 2000", на трето- ФК "Аристон" и на четвърто - ФК "Русе".

На затревения терен се проведоха срещите и при средношколците. Заслужени шампиони в надпреварата станаха момчетата от ПГЕЕ “Апостол Арнаудов“, втори остана отборът на ПГДВА “Йосиф Вондрак“, на трето място се класира МГ "Баба Тонка", а на четвърто - ПГМТ "Юрий Гагарин".

Турнирът завърши с демонстративен мач на ветераните във футбола.

Изявата цели още да са насърчи и подкрепа на подрастващите за системно практикуване на футболната игра с цел постигане на здравословен начин на живот, отборен принцип на работа и стремеж за подчиняване на личностна изява в интерес на отбора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама