Симона Христова от 11 „а” клас на МГ „Баба Тонка” – Русе представи България на Международна метеорна конференция, съобщават от учебното заведение. Форумът се проведе от 2 до 6 юни в Егмонд, Холандия. 

Съвместно с дванадесетокласничката от Варнеската френска гимназия Юлия Янчева, русенката е представила презентация за зависимостта на дължината на метеорите и тяхната светимост. Двете момичета са разработили проекта си под ръковоството на Ева Божурова – зам.-директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” – Варна. 

Симона и Юлия са изследвали метеорния поток „Джеминиди”. На международния форум те са били най-младите презентатори и са получили отлични отзиви за изследването си от останалите участници. Към двете момичета са били отправени покани да завършат висшето си образование във факултети по физика към елитни европейски университети. 

Симона Христова се занимава с астрономия от VI-ти клас. Тогава се е класирала седма в България на Националната олимпиада по астрономия. Това е повода и за първото й посещение през 2011 г. на Лагер-школата по астрономия, астрофизика и информатика „Бели брези”. Там се запознава с Ева Божурова. Миналата година русенката завоюва трета награда на Международната олимпиада по астрономия в Санкт Петербург. Въпреки това, Симона признава, че приема астрономията повече като свое хоби, а истинската й страс е програмирането. 

Участието на Симона международната конференция в станало възможно и с финансовата подкрепа на Фонд "Математика на бъдещето".

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно