Рекордните 800 участници се включват в „Златната гъдулка 2016“ – Русе

21:04, 10 юни 16 / Култура 25 733 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В неделя, 12 юни, от 9 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, приютявайки за поредна година фолклорния събор „Златната гъдулка“, чието тазгодишно издание е 47-мо по ред. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен – със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година ще се представят рекордните близо 800 участника: 43 индивидуални изпълнители, 29 групи за изворен фолклор, 28 групи за обработен фолклор, от които 27 са от Централна и Североизточна България – от областите: Силистра, Варна, Шумен, Разград и Велико Търново, 73 от Русе и Русенска област.

Най-малкият ентусиаст, който ще участва във фолклорната надпревара рамо до рамо с големите, е на 5 години и е от Русе – Драгомира Драгомирова.

По традиция, в 12 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт, в който участие ще вземат децата на ДЮФА „Зорница“ и ФТА „Здравец“ при ОбДЦКИ – Русе, ФТС „Зора“ при ОМД – Русе и Детски ансамбъл при ФТТ „Найден Киров“ – Русе. Участниците и гостите ще бъдат поздравени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав: проф. д-р Албена Георгиева – етнолог, проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог и преподавател по фолклор в НМА „Панчо Владигеров“ – София и Десислава Тихолова – етнограф към Регионалния исторически музей в Русе.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда – Приз “Златната гъдулка”.

Тазгодишното 47-мо издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото събитие в рамките на програмата – изложението на майстори на художествени занаяти от цялата страна, което ще превърне алеята до сцената в една истинска „улица на занаятите“, организирана от сружение „Общество за фолклор“ от Стара Загора, Дунавската задруга на майсторите на народните художествени занаяти от Русе, в партньорство с Общината.

Изложението на занаятчиите ще бъде изключително колоритен и ярък акцент в програмата на събора „Златна гъдулка“, като в него ще се изявят дипломирани майстори-занаятчии от цяла България: Русе, София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Силистра, Казанлък, както и международни участници от Украйна и дори Перу.

Украинецът Владимир Анисимов е един от международно признатите майстори на топено стъкло, а Фреди Ромеро от Перу е носител на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО и е майстор на автентични амулети.

Сред българските занаятчии са и известният на международно ниво бижутер и редовен участник на изложението в Милано – Жельо Желев и доайенът на българските майстори-занаятчии, известният майстор ювелир и художник от старата школа – Любо Дудев, който ще представи интересна колекция от гравирани ножове.

Ще има още резбари, свещари, металопластики, изделия от кожа, съвременни занаяти – шлифовано стъкло, кукли и шлифовани камъни, реплики на прабългарски лъкове и мечове. Някои от участниците обещават да направят и демонстрации по изработката на техните изделия. Всички те ще представят истински произведения на изкуството с най-високо художествено качество.

Фолклорният събор „Златната гъдулка“ се организира от Община Русе, а водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама