Премиера на операта "Джани Скики" от Пучини на 24 юни в Русе

11:46, 24 юни 16 / Култура 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 24 юни, от 19 часа е премиерата на операта "Джани Скики" от Пучини. Режисьор на спектакъла е Татяна Соколова, а художник на костюмите и сценограф - Яна Дворецка. Диригент - Джеймс Чо от Южна Корея, носител на Първа награда на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube Muzikimpresario 2015, който се проведе в Държавна опера - Русе.

След като завършва образованието си по класическа хореография през 1981 г., д-р Татяна Соколова се присъединява към първото Българско експериментално студио за съвременни танци, където успешно се превъплъщава в множество главни роли. През 1986 г., след като напуска студиото, започва своята кариера като независим танцьор и хореограф.

В периода 1983 - 2000 г. специализира съвременен танц в Англия, Холандия, Германия и Франция. Като хореограф и режисьор е автор на множество театрални и танцови творби, използващи интердисциплинарни методи, разработени в партньорство с много български и чуждестранни артисти от Англия, Франция, Сърбия, Македония и Турция.

От 1993 г. преподава съвременен танц и алтернативни театрални форми в Нов Български Университет. От 199 4г. до днес има реализирани над 80 представления като театрален хореограф в България и Европа. През 2012 г. защитава докторска степен по изкуствата. Русенската публика я познава като хореограф в премиерния спектакъл на операта "Нос" от Шостакович.

Яна Дворецка е дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност мода. Тя е привърженик на slow fashion и се бори със средставата на дизайна срещу консуматорството и замърсяването на природата. От 2009 г. Яна поддържа собствения моден лейбъл YOD за етична и екологична, мода.

Отличителният белег на бранда е автентичната ръчна техника за обработка на текстила и цветовете, получени от природни багрила. Багрене, ъпсайклинг и ресайклинг на дрехи и аксесоари са трите процеса, които участниците в работилницата на Яна Дворецка могат да изпробват на място и да усвоят като умение.

Солисти в спектакъла са: Добромир Момеков, Мария Цветкова, Андреана Николова, Александър Баранов, Дилян Близнаков, Теодора Чукурска, Георги Ганев, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Теодор Петков, Петя Цонева, Стефан Пенчев, Емил Желев, Пламен Троански, Евгени Ганев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама