Отбелязаха Еньовден в Ценово

13:09, 24 юни 16 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година в Ценово се пресъздаде обичаят Еньовден, съобщават от общината. Още преди изгрев слънце към местността Бог баир се отправи група от тридесетина души. Във възстановката се включиха от деца до членове на пенсионерския клуб. С изгрева на първите слънчеви лъчи започна ритуалът по събиране на билки.

По традиция в този ден на годината, когато слънцето играе, а билките притежават най- силни лековити качества участниците отправиха благослов за здраве и благоденствие за жителите на общината и за всички българи.

Рано сутринта поляната, на която растат множество билки, беше огласена от песни и наричания за по- добри дни, щедра реколта и берекет на земеделските производители.

Момичета с помощта на своите баби сплетоха голям венец от билки както повелява традицията и преминаха под него за здраве. След това групата се отправи към центъра на Ценово.

На площада всички, които отиваха на работа, преминаха за здраве под венеца от дъхави растения. С набраните билки жени направиха и раздаваха по чаша еньовски чай, приготвен по специална рецепта и притежаващ магическа сила. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама