Русенски ученици демонстрираха знания в областта на предприемачеството и мениджмънта

16:11, 24 юни 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областен информационен център-Русе участва днес в открит урок по проект „Идеите в действие“ на десетокласници от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, съобщават от центъра. Проектът се финансира по програма „Знание и растеж“ 2016 на Общинска фондация „Русе – град на свободния град“. Пред учители и гости 4 ученически екипа представиха своите бизнес идеи и как ще ги реализират, като на практика показаха ползата от учебно-тренировъчните фирми. 

„Тайната градина“ ООД беше заложила на иновативното предлагане на пазара на биопродукти. Предметът на дейност на „Пчелинко13“ ООД е производството и продажбата на различни видове биологичен мед, а на „Ай травел“ ООД – комплексна туристическа услуга. Счетоводна къща „Теди“ ЕООД  ще предлага услугите си на малки и средни предприятия. Всички екипи показаха задълбочени познания по предприемачество и впечатлиха с креативните си лога и маркетинговите си кампании. За финансирането на проектите си всички заложиха на кредитиране, но две от фирмите посочиха, че ще ползват и европейски средства – по ОП „Иновации и конкурентоспобност“ и по ПРСР. 

За по-задълбочена информация относно възможностите, които оперативните и другите европейски програми дават за бизнес, образование, развитие на компетентности и умения, експертът Габриела Стефанова препоръча на учениците да потърсят услугите на Областния информационен център. Накратко ги запозна с дейността му и подчерта, че ОИЦ-Русе и гимназията вече имат успешно партньорство.  

След това експертът Силвия Дончева запозна учениците с програма „Еразъм плюс“ и „Еразъм за млади предприемачи“. Тя обясни условията за кандидатстване и шансовете, които те дават на младите хора за обучение, стажуване, развитие, придобиване на предприемачески компетентности и осъществяване на техни бизнес проекти. 

Как и с какво могат да бъдат полезни на възпитаниците на икономическата гимназия казаха и представителите на Центъра за знания на „Еконт експрес“, Търговско-индустриалната камара и  Startup Factory. 

Преди  представянето на ученическите бизнес инициативи преподавателят Ралица Рачева обясни какво е предприемачество, какви качества се изискват от предприемачите и кои са стъпките за успешно реализиране на  предприемаческите идеи. Тя подчерта, че възпитаниците на  ПГИУ „Елиас Канети“ вече имат  много успешни предприемачески идеи  с награди от конкурси и от Международния панаир на учебно-тренировъчните фирми „ТФ Фест-Млад предприемач“. За това голяма заслуга имат и техните преподаватели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама