Русенски университет - съчетание между качествено образование и място за спорт

20:40, 24 юни 16 / Спорт 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обновена спортна зала и три комбинирани игрища с изкуствена настилка завършват облика на спортния комплекс на Русенския университет. Университетът, който предлага обучение в 52 бакалавърски и над 80 магистърски програми, дава възможност и за практикуване на различни спортове, а състезателите студенти, индивидуално или отборно, печелят медал след медал. 

Базата, с която висшето училище разполага „наклони везните“ в полза на Русе в избора на Европейски град на спорта за 2016 година и спечели домакинството на Националната студентска универсиада, в която участваха около 1500 спортисти в 11 вида спорт. 

Две игрища, всяко с площ по 870 кв. м., позволяват тренировки по футбол и хандбал. Всяко от тях има настилка с различна дебелина, подходяща за различните спортове. Комбинираният терен за волейбол и баскетбол е покрит с акрилна настилка, изпълнена върху асфалтовата основа. Площта му е 612 кв. м. Освен трите нови игрища с прилежащата им инфраструктура, спортната зала на комплекса също беше напълно обновена. Нова подова настилка, хидро- и топлоизолация, дограмата и изолирано подпокривното пространство са инвестициите, направени в залата с обща застроена площ 584 кв. м. Средствата, вложени в обновяването на спортната база са 1,2 млн. лв.  Русенският университет е единственият в България, който провежда свои вътрешни пролетни и есенни студентски спартакиади, организирани изцяло от Студентския съвет. Състезанието по силов многобой „Strong Man” става все по-популярно сред студентите и привлича участници и от други висши училища. Най-силен студент тази година се оказа Момчил Мицов, който е четвърти курс в специалност Технология и управление на транспорта. С 4 златни, 1 сребърен и 5 бронзови медала Русенският университет е на четвърто място сред 25-те висши училища, които участваха в третата Национална студентска универсиада. Състезатели по лека атлетика, плуване, спортно ориентиране, тенис на маса и отборите по баскетбол и по волейбол заслужиха отличията. 

В рамките на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“ университетът беше домакин на „Дни на баскетбола и волейбола в Русе“. В събитията се включиха легендарните спортисти от миналото – Атанас Голомеев и Любо Ганев. Демонстрации и минитурнири с участието на ученически отбори бяха част от програмата. Спортен празник „110 години футбол в Русе“ събра на терените в Русенския университет ветерани футболисти и млади надежди, които „хвърлиха мост“ между поколенията. 

Русенският университет приема кандидатстудентски документи до 3 юли, а изпитите са от 5 до 8 юли. Документи се приемат и онлайн. Университетът има оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация 9.28. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама