Масирани проверки в заведения, туристически и търговски обекти в Русе, затягат контрола и на „Дунав мост“

14:42, 26 юни 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тройно повече екипи от инспектори за оперативен контрол са сформирани в офиса на НАП в Русе за масирани проверки на търговски обекти в региона, съобщиха днес от приходната администрация на ул. „Майор Атанас Узунов“ 19 в крайдунавския град.

Русе не е голям курортен център, но и сред най-значимите гранични, търговски, културни и туристически градове в страната, затова и в него ще бъде поставен голям акцент в започналите активни действия на приходната агенция за превенция и борба с данъчните измами.

Основната цел е да се извади сивият сектор на светло, като се разкриват нарушителите и се събира достоверна информация, както от клиенти, така и от търговци, къде се извършва нерегламентирана дейност, защото в полза на всички е сивият сектор да намалее. Ще бъдат прилагани всякакви форми на контрол за спазване на трудовото и данъчното законодателство. Проверките ще са през цялото денонощие и без почивен ден.

Ще се използва метода на „тайния клиент“, за да се установяват реалните приходи на обектите, като се следят пряко заведения с голям клиентопоток, а оборотите на други ще се наблюдават в реално време чрез дистанционната компютърна връзка на касовите апарати със софтуера на НАП. Освен ресторанти, магазини, хотели, туристически обекти и концертни прояви, ще се контролират и бюрата за обмен на валута. При тежки нарушения ще се стига и до запор на каси и запечатване на обекти.

Инспекциите ще включват и съпоставяне на декларираните приходи с действителните, проверки на собствеността и съответствието на доходите с придобитото имущество. При откриване на разминаване, законът ще се прилага с цялата му строгост.

Служителите за фискален контрол на ГКПП „Дунав мост“ заедно с гранични полицаи ще правят проверки на автомобили, превозващи алкохол, цигари и други специално наблюдавани стоки, като от шофьорите ще се изисква да представят документи за самоличност, фактури и разписки за превозваната стока.

Засичането на скрити обороти в хотели, мотели и къщи за гости в региона ще е друго направление в работата на проверяващите. За целта инспектори ще засичат автобуси с туристи още на границата и ще проследяват дали събраните данни за резервации отговарят на реализираните нощувки.

С такива проверки през 2015 г. в хазната са влезли 1,8 млрд. лв. като допълнителен приход към бюджета. Гражданите могат да подават сигнали за търговци, които укриват оборот или не издават касови бележки, на телефон 0700 18 700.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама