Директорът на Духовното училище в Русе е осъден условно

20:11, 26 юни 16 25 975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Средното общообразователно духовно училище (СОДУ) в Русе Сюлейман Юмер Исмаил е осъден условно, след споразумение с прокуратурата. Освен него, на подсъдимата скамейка е бил изправен и заместникът му Музаффер Гедикоглу, който е бил санкциониран със същото споразумение, тъй като срещу двамата е водено едно дело.

Сюлейман Исмаил е български гражданин, завършил теологично образование в Турция и след това магистратура във Великотърновския униревситет в България.

Музаффер Гедикоглу е турски гражданин, роден в Анталия, завършил е Теологическия факултет в университета „Сюлейман Демирел“. За нуждите на воденото срещу него наказателно производство му е назначен преводач, за чиито услуги плаща българският данъкоплатец.

Сюлейман Исмаил е бил обвинен, че между 23 декември 2011 г. и 1 декември 2014 г. на 7 пъти, в качеството си на длъжностно лице – директор на Духовното училище, съставил 4 служебни бележки, в които удостоверил неверни обстоятелства – че ръководството на СОДУ – Русе изплаща заплата и осигурява жилище на преподавателя в училището от Република Турция Музаффер Гедикоглу, с цел документите да бъдат използвани пред Дирекция „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе, като доказателство за посочените в тях обстоятелства.

Имало и още едно обвинение срещу Исмаил – че в продължение на 3 учебни години е изготвлял сведения за организиране на дейността в училището, в които също удостоверил неверни обстоятелства – че Музаффер Гедикоглу има сключени трудови договори със СОДУ – Русе, с цел тези документи да бъдат използвани пред Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Русе, като доказателство за посочените в тях обстоятелства.

Музаффер Гедикоглу пък бил обвинен, че на 1 декември 2014 пред служител на Дирекция „Миграция" при Областната дирекция на МВР в Русе съзнателно се ползвал от едната служебна бележка с невярно съдържание.

Двамата мъже се признали за виновни и сключили споразумение с държавното обвинение, в което били договорени и наказанията им.

Сюлейман Исмаил е осъден на 1 година условно, с 3 г. изпитателен срок, а Музаффер Гедикоглу – на 5 месеца условно, с 3 години изпитателен срок.

Възпитателната работа с тях е възложена на служителите на Областната дирекция на МВР по настоящ адрес.

Осъдените трябва да покрият и разноските по досъдебното производство.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама