Млади доброволци от пет държави помагаха при реализацията на Русенския карнавал

15:37, 30 юни 16 / Култура 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 до 30 юни Русе бе домакин на млади доброволци от 5 държави, които бяха част от проект по Европейска доброволческа служба на програма „Еразъм +“. Информация за инициативата съобщава прес центърът на Община Русе. Целта на проекта бе да събере младежи с интерес към изкуството,  които заедно да участват в подготовката и реализацията на традиционния русенски карнавал. 

Дейностите по проекта стартираха на 1 юни, като от тогава до днес доброволците се включиха и подпомогнаха редица дейности и инициативи.  

Те са започнали дейността си с подготовката на интересни презентации, включващи информация за държавите им, карнавалите и всичко за програма ЕДС, като целта им бе да мотивират младежите да вземат участие в русенския карнавал, както и да опознаят програма ЕДС и да се включат в нея. Те са се срещнали с ученици от няколко  русенски училища, сред които  ОУ «Л. Каравелов», СОУЕЕ «Св. Константин-Кирил Философ», ПГСАГ «Пеньо Пенев», СОУПНЕ «Фридрих Шилер», ПГО «Недка Иван Лазарова» и МГ «Баба Тонка». 

Три дни преди Карнавала, доброволците са рисували приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи, и са изработвали маски заедно с тях.  В деня на Карнавала, преоблечени като животни, зомбита, индианци и божества, младежите са се включили в тържественото дефиле и организираните конкурси. Опита и културата, която носят участниците от всяка една държава са придали на карнавала още по атрактивна и интересна атмосфера, коментират организаторите. 

Освен в дейностите свързани с Русенския карнавал те са се включили и в редица други дейности и културни събития, като Пясъчния фестивал, Младежкия фестивал "Музика и цветове" на Кея, Фолклорен фестивал "Северина", акцията по почистване "Да изчистим България заедно", междукулутурни вечери и др. По време на срещата със зам.-кмета на Община Русе те са споделили, че са много приятно изненадани от културния живот, който кипи в Русе. В края на проекта доброволците са организирали младежки флашмоб, посветен на отбелязването на 20 години от създаването на Европейска доброволческа служба, като с телата си са изписали надписа на EVS 20.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама