Стафилококова инфекция е повалила децата от Центъра за настаняване от семеен тип “Любов” в Русе

11:40, 01 юли 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стафилококова инфекция е причината за заболяването на 11 младежи от 20 до 24 години от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ) “Любов” на улица “Котовск” №10 в Русе.

Става дума за вида стафилококус ауреус, който е изолиран от пробите им и от тези на две от жените, които се грижат затях. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Русе.

Според тяхна информация, изпратена до медиите, „хранителният е най-вероятният път на предаване на инфекцията“.

Припомняме, младежите се разболяха на 20 юни 3-4 часа след закуска. Консумирали са прясно мляко и извара. Всички болни са получили стомашно-чревни оплаквания – гадене, повръщане, диария, коремни болки. Грижещите се за тях са екип на Спешна помощ след появата на първите симптоми.

Същият ден шест от младежите са приети в болницата в Оделението по инфекциозни болести, откъдето още същия ден са уведомили РЗИ, а те пък Областната дирекция за безопасност на храните.

На 24 юни от болните е изолирана въпросната стафилококус ауреус. Към днешна дата всички са изписани от лечебното заведение.

Двете служителки пък са отстранени от работа още преди да бъдат изследвани. Дадени са им антибиограми, по които да се проведе лечение от личните им лекари.

Въпреки констататцията, че най-вероятният път за възникване на епидемиологичният взрив е хранителният, изследваните проби от прясно мляко, извара и яйца, както и от ръцете на двете детегледачки и отривките от посудата, се оказват отрицателни.

До настоящия момент от 11 заболели, при 7 се изолира стафилококус ауреус и тези случаи са класифицирани като потвърдени. Останалите 4 се смятат за вероятни, поради епидемиологичната връзка с лабораторно потвърдените, саобщават още от РЗИ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама