73% от симпатизантите на БСП - Русе биха искали партията да се яви на президентските избори в коалиция

12:45, 04 юли 16 / Политика 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти 73% от симпатизантите на БСП в Община Русе са на мнение, че партията трябва да се яви на президентските избори в коалиция с други партии, а едва 16% са заявили, че социалистите трябва да се явят самостоятелно. Това става ясно от проведено проучване сред членовете на БСП в Община Русе през изминалата седмица, резултатите от което бяха представени на пресконференция днес. 

Председателят на комисията по избора Милена Хинкова коментира, че интересът към допитването е бил голям, а в него са взели участие над 700 човека, като дори след крайния срок е имало желаещи да дадат своя глас. Както се е очаквало, мнозинството от хората предпочитат коалиция с партии от левия сектор, а заедно с това и с патриотичните формации. Интересът към патриотичните формации се обяснявал с тяхната активна позиция по наболели демографски и национални проблеми, които са важни според социалистите. 

От друга страна сътрудничество с ДПС биха желали едва 16%, което се обяснява с негативните последици от последната коалиция с партията на Ахмед Доган. Най-голямата подкрепа събира партия "АБВ" - около 62%, и "Движение 21" с около 53%.  34% от всички запитани биха искали в коалицията да бъдат включени и "Други", което показвало настроенията за възможно най-широко представителство на изборите. 

Хинкова обаче отхвърли идеята русенци да подкрепят Ивайло Калфин като кандидат за президент на една бъдеща лява коалиция. Тя обърна внимание на това, че Ивайло Калфин е бил избран за депутат от Русе, и по-късно се е отцепил с "АБВ", което е предизвикало голямо разочарование сред симпатизантите, и особено русенските. Въпреки това "не е невъзможно" кандидатът за президент да не идва от редиците на БСП. 

Резултатите от проведеното допитване ще бъдат анализирани от Националния съвет, заедно с резултатите от други области в страната. По-късно през месеца ще бъде направено и ново проучване сред симпатизантите, с които да бъдат сондирани нагласите за подходящи номинации. Съветът ще обсъди и конкретни имена за кандидат-президентската двойка, като социалистите се надяват те да станат ясни по време на Националния събор на Бузлуджа на 30 юли, или най-късно до 31 август. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама