До 3 месеца ще е готов газовият интерконектор между България и Румъния

11:39, 23 юли 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец октомври се планира да бъде завършена интерконекторната газова връзка между България и Румъния край гр. Мартен. Това съобщи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е на посещение на мястото на строежа заедно със своя румънски колега Виктор Влад Григореску. 

Заедно с министрите на огледа присъстваха и русенските депутати Искрен Веселинов, Георги Недев и Пламен Нунев, областният управител доц.д-р Стефко Бурджиев, зам.-кметът Димитър Наков, както и множество официални гости от Румъния. 

Министър Петкова увери, че строителните дейности вървят според плановете, и конекторът ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината. Сондажите на българска територия вече са в ход, както вече е започнало и полагането на тръбите, които трябва да преминат под река Дунав. 

Двамата министри изразиха задоволство, че това е един от първите интерконекторни връзки, които ще бъдат изградени между две държави от много години. Предстои обаче да се договорят реалните доставки на газ. С това двете страни ще изпълнят препоръките на Европейския съюз за диверсификация на енергийните си доставки, както и ще гарантират сигурност на енергийната си система.

Проектът "Междусистемна газова връзка България - Румъния" (IBR) се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави - "Булгартрансгаз" ЕАД – Р. България и Националната газопреносна компания СНТГН "Трансгаз" С.А., Р. Румъния.

Проектът е разделен на три части: участък под р. Дунав, наземна част на българската територия и наземна част на румънска територия. Връзката е с обща дължина 25.0 км., от които 15,4 км. на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. м3/год. с диаметър на тръбата 500 мм. и работно налягане 54 бара. Проектът за Междусистемно свързване на газопреносните системи на Румъния и България е съфинансиран от Европейската енергийна програма за възстановяване на Европейски съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама