70% са електронните декларации за наеми и авансови данъци в Русе

07:28, 25 юли 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В края на тази седмица - на 31 юли, изтича срокът за подаване на декларации по чл. 55 от ЗДДФЛ и по чл.201 от ЗКПО от самоосигуряващи се лица, включително земеделски производители, наемодатели и фирми - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда определен в закона.

Това съобщиха от офиса на НАП в Русе.

Оттам уточниха, че обичайно такава декларация подават около 4 000 данъкоплатци от региона, като този път последната дата за това е 1 август - понеделник, понеже 31 юли е почивен ден.

Досега това вече са направили 2 383 от тях, като изпратените по интернет с ПИК от НАП или с личен електронен подпис декларации са 1 666 бр.

В декларацията (т. нар. образец 4001) се посочва размерът на данъците, които са удържани при изплащането на нетрудови възнаграждения, както и дивидентите в полза на физически и юридически лица. В случаите, когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, тя се подава от лицето, придобило дохода. Не се посочва единствено удържаният данък за доходи от трудови правоотношения. Лицата, задължени да удържат и внасят данък при източника, декларират дължимия данък за второто тримесечие т.е. за доходите, получени през месеците април, май и юни.

От НАП- Русе уточниха, че декларацията се подава до 31 юли 2015 г. ако сте:

- наемодател и отдавате помещение под наем на друго физическо лице, като освен това трябва и да внесете дължимите авансови вноски също до 31 юли. Гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето.

- самоосигуряващо се лице.

- земеделски производител, ако сте реализирали селскостопанска продукция или сте получили субсидии, т.е. имате приходи от дейността.

- Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни физически лица.

Декларацията се подава в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по интернет, подписана с електронен подпис или с ПИК от физически лица, регистрирали го по ЕГН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама