Тамбурашки оркестър „Русе“ с престижно участие в Италия

08:50, 25 юли 16 / Култура 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тамбурашки оркестър „Русе” към Общински детски център за култура и изкуство с диригент Наталия Константинова, се завърна от участие в сформирането на 1-ви Международен Средиземноморски младежки оркестър, провел се в град Порденоне, Италия.

Това съобщиха от Община Русе днес.

В тази формация, която е уникално съчетание от струнни инструменти, чиито звукоизвличане става с помощта на плектрум (перце) и струнни лъкови инструменти, са се включили и оркестри от Италия, Гърция, Македония и Израел. Диригент е бил Алекс Тимерман от Нидерландия, който е съосновател, художествен ръководител и диригент на оркестър „Het Consort”, град Зволе. Художествен координатор и преподавател - Серджио Зиджиоти от Триест, Италия, който е основател и художествен директор на ансамбъл „Caput Gauri” и който е спомогнал за точното и хармонично звучене на различните видове инструменти от средиземноморския оркестър.

Поканата за това участие е получена лично от мениджъра на проекта Артемисио Гавиоли, който е представител на Музикалната асоциация на инструменти, на които се свири с плектрум, както и почетен президент на Италианската мандолинна федерация. Общо осем младежи от Тамбурашки оркестър „Русе” на възраст между 12 и 14 години са представили страната ни на това престижно събитие. Освен съвместните концерти с всички участници, те са представили България, Русе и оркестъра със самостоятелен концерт, провел се в центъра на град Порденоне. Младите музиканти са бурно аплодирани от публиката, която е показала голям интерес към техните старинни инструменти, както и към българските произведения от програмата.

Русенските инструменталисти и диригентът Наталия Константинова са получили и покана за следващата година от представителите на Израел.

Средиземноморският младежки оркестър е представил три концерта на 15, 16 и 17 юли в зали в градовете Порденоне и Сан Вито ал Таляменто, както и на открито в град Сачиле. Изпълнени са произведения на Илия Драгунов от Минск, Беларус; Лука Мереу от Рим, Италия; Луиджи Саламон от Конеляно, Италия и Виктор Киоулафидес от Ню Йорк, САЩ. Всички те са композирани специално за тази формация няколко месеца преди събитието.

Участието на Тамбурашки оркестър „Русе” в сформирането на 1-ви Международен Средиземноморски младежки оркестър стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата, уточниха от местната администрация в крайдунавския град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама