Русенският университет и Селскостопанска академия подписаха договор за сътрудничество

16:24, 25 юли 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева подписа Рамков договор за двустранно сътрудничество с председателя на Селскостопанска академия (ССА) – София – проф. д-р Тотка Трифонова.

На церемонията присъстваха председателят на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев и заместник-ректорите на университета, а от страна на ССА бяха проф. д-р Светла Русева – директор на Института по почвознание и агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, директорът на Института по земеделие и почвознание „Образцов чифлик“ – Русе, доц. д-р Галина Дякова, проф. дсн Тодор Кертиков – член на ССА и на Института по фуражни култури в Плевен.

Подписаният днес документ определя параметрите на сътрудничество между Русенския университет и Селскостопанската академия с цел повишаване качеството на научноизследователската и приложна дейност и на обучението, свързани с развитието на високотехнологично и конкурентно земеделие.

Екип от Русенския университет и Института по почвознание и агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ – София, под ръководството на чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и проф. дтн Петър Димитров, създадоха през 2004-2015 година шест почвозащитни технологии за отглеждане на зърнено-житни култури (пшеница и царевица) на наклонен терен, както и система машини за тяхното осъществяване.

Технологиите включват в себе си няколко почвозащитни метода за борба с водната ерозия, уплътняването на почвата и загубата на почвено органично вещество, както и съответните машини за тяхното осъществяване. Тези методи и машини са патентовани и признати за изобретения от Патентното ведомство на Република България.

Методите са прорязване с ходообразуване, вертикално мулчиране и браздооразуване с прорязване и ходообразуване. При тяхното прилагане, напречно на наклона на склона, значително се ограничава водната ерозия на почвата, намалява се уплътняването и се увеличава почвеното органично вещество. От там нараства добивът на пшеница и царевица между 25 и 30%.

Шестте технологии, в които са включени тези методи, са утвърдени от Експертни съвети на Селскостопанска академия като научни продукти за масово внедряване в селското ни стопанство.

Две от технологиите за минимална обработка на почвата при отглеждане на пшеница и царевица на наклонени терени са наградени и със златен медал на Международното селскостопанско изложение АГРА 2009. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама