Съдът остави в ареста шофьора на камиона, в който бяха открити голямо количество цигари без бандерол

14:41, 26 юли 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд остави в ареста Иван Църа – шофьорът на камиона, в който бяха открити контрабандни цигари за 750 000 лева.

По време на заседание, на което се разглеждаше, каква мярка за неотклонение да бъде наложена на задържания, прокуратурата застъпи тезата, че тя трябва да е задържане под стража, тъй като има събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че румънският гражданин с постоянен адрес в Молдова е извършил престъплението.

Според държавното обвинение друга мярка би затруднила разследването, което е още в самото си начало. Като аргумент беше изтъкнато и че Иван Църа може да извърши друго престъпление или да се се укрие, тъй като няма постоянен адрес в Република България.

Адвокатът му застъпи тезата, че задържането под стража е необосновано тежка мярка и поиска да му бъде наложена парична гаранция. Като аргумент беше изтъкнато, че Църа не е присъствал на товаренето на камиона и не е знаел, какво има в него. Цитирана беше и Конвенция за международен автотранспорт, според която отговорност за товарите и поведението на служителите си носи фирмата превозвач.

Адвокатът изтъкна още, че тайникът, в който са били цигарите, не може да бъде направен по време на път, а като допълнителен аргумент беше посочено чистото съдебно минало на младия мъж, както и семейното му положение – женен и съпругата му очаква дете.

Самият обвиняем пък се разплака и заяви, че не е знаел за цигарите и помоли да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

Определението си съдът мотивира, че пред митническите служители роденият през 1987 г. мъж е обяснил разликата от над 2 тона между официалния товар и нормалната тежест на камиона с твърдението, че е заредил гориво. Според съда, от това може да се направи обосновано предположение, че Църа е знаел, че превозва цигари в големи количества.

Също така, според съдията, не е установена вероятност той да извърши друго престъпление, но може да се направи извод, че е възможно да се укрие, тъй като няма постоянен или настоящ адрес в България, нито роднини или приятели и изобщо каквато и да било трайна връзка със страната.

Като взе предвид и количеството цигари и начина на извършване на престъплението – изградена схема за контрабанда, както и че разследването е в начален етап и тепърва ще се разкриват връзки с други лица и евентуална съпричастност на български граждани, съдът определи мярката за неотклонение да е задържавен под стража.

Тя може да се обжалва пред Русенския окръжен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама