Административният съд в Русе обяви за нищожни текстове от общински наредби в Сливо поле и Ценово

15:35, 26 юли 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С решения от днес Административният съд в Русе обяви за нищожни текстове от общинските наредби за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в общините Сливо поле и Ценово, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Изменените текстове в разделите “Такси за технически услуги”, приети от oбщинските съвети в населените места бяха протестирани от Окръжната прокуратура.

В мотивите и по двата казуса съдът сочи, че не могат да бъдат въвеждани с подзаконов нормативен акт на общински съвет нови местни такси, непредвидени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) или в друг специален закон. Именно в нарушение на тази норма са приети оспорените в съдебните производства разпоредби.

Съдът намира, че съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) дейностите, свързани с разкопаване на улици и тротоари и вътрешноквартални пространства, се извършват само въз основа на разрешение за строеж, без да се изисква разрешение за прокопаване и преминаване или издаване и заплащане на удостоверение за технически услуги, каквито бяха въведени на места чрез оспорените текстове.

Съдът, опирайки се на ЗМДТ посочва, че общинските съвети не са овластени да установяват нов вид публични вземания от местен характер, тъй като правомощията им са ограничени до приемането на подзаконов нормативен акт за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Така протестираните разпоредби са приети от общинските съвети при липса на материалноправна компетентност.

Мотивиран по този начин, съдът обяви нищожността на текстове в разделите “Такси за технически услуги” от наредбите за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в двете общини.

Решенията могат да се обжалват пред Върховния административен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама