Обсъждат бъдещето на Музея на транспорта в Русе

17:02, 26 юли 16 / Култура 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 26.07.2016 г., в Областна администрация Русе се проведе работна среща по въпроси свързани с бъдещата дейност на Музея на транспорта в град Русе, неговото състояние, статут и перспективи за развитието му. Информация за срещата съобщават домакините от Областна администрация. 

В работната среща са взели участие доц.д-р Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Димитър Костадинов - управител на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей Русе, Свилен Гърдев – ръководител на „Пътнически център“ – Русе, Савадор Ганчев – ръководител на регионален център Горна Оряховица, Нели Миткова - директор на дирекция „Икономика и управление на собствеността“ към Община Русе, Ива Чавдарова – началник отдел “Култура” към Община Русе, както и експерти от Областна администрация Русе.

Димитър Костадинов отново е припомнил, че Музеят на транспорта няма статут на музей, а на актив в "БДЖ Пътнически превози". С цел оптимизиране дейността на единствения в България музей на транспорта, управителя на „БДЖ – Пътнически превози”, е представил варианти за неговото бъдещо стопанисване. Община Русе и "БДЖ Пътнически превози" трябва да решат дали това да стане съвместно помежду им, чрез създаване на нов юридически субект с нестопанска цел или музея да се прехвърли изцяло на общината. Болшинството от присъстващите са подкрепили идеята за съвместно управление, тъй като при този вариант, "БДЖ Пътнически превози" ще поддържа и подменя периодично експозициите, за да се поддържа интереса на посетителите. 

Областният управител е уверил присъстващите в подкрепата, която ще окаже Областната администрация в координирането на действията на двете страни, за да се защити обществения интерес.

В резултат на дискусията се били взети следните решения: да се сформира съвместна работна група между Областна администрация Русе и Община Русе, за да се проучи аналогичен опит, на подобно съвместно сътрудничество и да се подготвят проекти за устав и учредителен акт.

Следващата работна среща е планувана за месец септември, където всички страни ще представят направените анализи и предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама