Русенската болница организира безплатни тестове за хепатит

09:47, 28 юли 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 28 юли - Световен ден за борба с хепатита, МБАЛ - Русе организира безплатни тестове за хепатит C.

Изследванията ще се провеждат в Kлиничната лаборатория на партерен етаж в Хирургичен блок, а всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 08:00 до 19:00 ч., като приемът ще е без предварително записване. Тестовете ще продължат два дни - 28 и 29 юли

Безплатните изследвания са съвместна инициатива на УМБАЛ-Русе и НСБХ „Хепасист“ и са част от скринингова и информационна кампания по повод Световния ден за борба с хепатита.

Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на лечебното заведение, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на горещата телефонна линия на НСБХ „Хепасист” 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:30 ч.) на Фейсбук страницата.

Хепатит C е заболяване на черния дроб, което се причинява от вирус, който се предава по кръвен път. В световен мащаб се счита, че хората, живеещи с хроничен вирусен хепатит C са между 130 и 150 милиона. Голяма част от тези хора ще развият чернодробна цироза и рак на черния дроб. Около 700 000 души умират всяка година от усложненията на хепатит C. В България се предполага, че около 100 000 души са заразени с вируса, но по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

Заболяването често се нарича и „тихият убиец“, тъй като протича безсимптомно и често когато пациентите започнат да исещат симптими, заболяването е вече в напреднал стадий. Поради дази причина експертите съветват да се правят периодични изследвания за наличие на вируса, за да може да бъде поставена навременна диагноза. Срещу хепатит C няма ваксина, но има лечение, което се прилага и в България.

Световният ден за борба с хепатита - 28 юли се отбелязва ежегодно от 2008 г. насам. Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят. Световният ден си поставя за цел да повиши информираността на хората относно вирусните хепатити; да насърчи профилактичните изследвания, както и ваксинациите срещу хепатит А и B; да напомни за значението на навременното започване и придържане към терапия, с цел ограничаване разпространението на заболяването.     

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама