Салатено парти организира пенсионерски клуб в Ценово

12:59, 28 юли 16 / Любопитно 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дори и непосилните юлски жеги на попречиха на жените от пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово да се съберат и да прекарат заедно няколко часа в приятна атмосфера и с много емоции. За кулинарното шоу съобщават съорганизаторите от Община Ценово. 

Седем от възрастните жени са се включили в състезанието по приготвяне на салати. Кулинарното парти е преминало под мотото „Човек, колкото и добре да може да готви, винаги има какво ново да научи“. В организацията на шоуто от пенсионерския клуб привлякоха и представители на НЧ „Христо Ботев“.  

За да се окичат с престилката на мастър шеф, всяка една от изявените кулинарки е трябвало да приготви определен вид салата.  На чевръстите домакини от Ценово са били необходими неповече от десетина минути, за да подготвят и представят кулинарните изкушения. Журито е имало възможност да оцени богат асортимент от салатени блюда, сред които овчарска, градинарска, селска, картофена със зеленчуци, по рецепта на баба, пълнени домати. Комисията от оценяващи е трябвало да се справи с трудната задача на класиране като се съобрази с изисквания за вкусови качества, украса и новаторски решения. 

Председателката на пенсионерския клуб Румяна Иванова е спорделила, че идеята на кулинарното състезание е да се докоснат до неповторимото богатство на българската кухня. Докато журито под ръководството на Любен Атанасов – председател на общинската пенсионерска организация, е оценявало салатените изкушения, местни кулинарни спецове са разкрили тайните в рецептите по приготвянето на традиционни за района специалитети – баница „мъкарина“, рибена чорба, катми, качамак с мед и други . В журито като най-малък участник е била включена и Тереза Венциславова, която не скри задоволството си от уменията на възрастните жени.

В условията на оспорвана конкуренция първо място и титлата „Мастър шеф“ са били присъдени на Върба Ангелова, която е представила салата „Фантазия“. Сръчните ръце на жената бяха изработили от различни зеленчуци и умело подредили в чинията богато разнообразие от растения, животни и платноходки. Победителката в надпреварата е получила като подарък и бутилка марково вино с пожелание да го отвори и сподели с подходяща храна и весела компания.

Публиката също се е включила активно в кулинарното шоу. Жените са се надпреварвали да отговарят на въпроси от кулинарната викторина, да споделят тънкости при приготвянето на различни ястия. Участничките в „Млади сърца“ също са се произнесли компетентно за вкусовите качества на приготвените салати. По стара българска традиция събирането е продължило с много песни, танци и кръшни хора.

Следващата мащабна изява на членовете на клуб „Млади сърца“ ще бъде по време на Десетия фолклорен фестивал „Ценово пее и танцува“. Жените ще се представят с голяма кулинарна изложба от традиционни ястия, а участници, зрители и гости ще могат да опитат от гозбите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама