Русенска танцова формация с две отличия от международен фестивал

19:00, 29 авг 16 / Култура 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В периода 26-ти – 28-ми август, в град Кранево, се проведе Международния танцов фестивал "Храмът на Кибела", който е финален кръг в 15 танцови стила. Информация за събитието съобщава Община Русе.

В състезанието имаха право да участват само танци, получили квоти на "Пловдив Древен и Вечен". Момичешката формация на КСТ "Фламинго'98" от гр. Русе, при ОУ "Иван Вазов", с треньор и хореограф Валерия Николова спечели две квоти за два танца за фестивала "Храмът на Кибела". С тях танцьорите от Русе спечелиха първо място във възрастова категория "деца", категория "група", стил латино танци с танца "Малагуена". В надпревата в същата възрастова катерия при групите, но в отворената програма, танцът "Bop - Bop" донесе второ злато за танцьорите от клуба. Формацията е в състав, както следва: Александра Моллова, Анна-Мария Симеонова, Диляра Мадан, Екатерина Бахърова, Ивелина Тодорова, Камелия Колева, Радина Стоянова, Хелга Иванова и Юлиана Йотова.  

В състава на журито бяха Теодора Станева - преподавател в НГХНИ “Константин Преславски” съвременни танцови техники и класически екзерсис, както и финалистите на Румъния търси талант - братята Адриан. Инициативата за провеждането му е на ръководителя на Спортен клуб „Самодива” – Даниела Трифонова. Тя и колегите й се спират на „Храмът на Кибела” за име на състезанието, защото храмът на богинята у нас е единственият запазен на Балканите храм в нейна чест. Богинята Кибела е почитана в Мала Азия и Тракия и е считана за Великата майка на боговете и всичко живо на земята. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама