Русенски депутат с питане към премиера Борисов за дългоочаквания път Русе - Бяла

10:29, 22 сеп 16 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският депутат от групата на "Патриотичния фронт" Искрен Веселинов, заедно със своя колега Красимир Каракачанов, са отправили запитване до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с пътя Русе - Бяла. Информацията съобщава прес центърът на партията в Русе. 

Народните представители обръщат внимание, че в края на месец юли 2015 Борисов се е ангажирал с проектиране и изграждане на четирилентов път, който да свърже Русе с автомагистрала "Хемус", което трябва да се случи до края на 2017 г. Към този момент обаче проектирането дори не е започнало, а премиерът е изразил съжаление, че липсва финансов ресурс за реализиране на подобен проект. 

Депутатите отчитат още, че са налице "смазващи диспропорции" в инвестициите между Северна и Южна България от влизането на страната в Европейския съюз. Те са особено силно изразени в новия програмен период в ОП "Транспорт", където достигат съотношение 1:30.

"Въпреки че европейските средства следва да са насочени към заличаване разликите в развитието на регионите, в нашият случай те драматично ги увеличават, което рефлектира пряко върху икономическото развитие, доходите и демографската картина на север от Балкана", заявяват Веселинов и Каракачанов. 

В тази връзка двамата отправят следните въпроси: 

Счита ли за приоритет Вашето правителство развитието на основната инфраструктура в Северна България, а именно магистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, скоростния път Видин – София и др.? Ако отговорът е положителен, има ли готовност правителството да предложи финансово обезпечен план за изравняване инвестиционния дисбаланс между Южна и Северна България с цел повишаване икономическата активност и доходите и овладяване на демографския колапс, явяващ се пряк резултат от липса и не прилагане на стратегии за равномерно развитие на регионите. Моля да ни бъде предоставена информация за източниците, цена и сроковете  на  финансовото обезпечаване на стратегията на правителство за транспортно и регионално развитие на Северна България .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама