Русенски антифашисти почетоха паметта на жертвите от септември 1923 г.

16:41, 23 сеп 16 / Политика 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешния 23 септември 60 човека се качиха на кораба „Русчук“ и отбелязаха 93-тата годишнина на Септемврийското въстание у нас, научи Topnovini.bg.

На входа на кораба организаторите са подарили на участниците по една тематична песнопойка и червена знакова лентичка. Към всички е отправен призив да не се забравя цената на пролятата кръв и да се пазят чисти заветите на участниците във въстанието.

Председателят на общинския съвет на БСП Пламен Рашев е поздравил участниците. Той е поднесъл цветя пред падналите в борбата за справедливост герои и е подчертал, че "всяко време дава възможност на смелите и прогресивни хора да работят за своето отечество".

"Някои периоди от развитието на страната ни са били изпълнени с много драматизъм и се е наложило много народни синове да дадат живота си за да се осъществят идеите за справедливост, равенство, братство. Такъв период е този, свързан с организирането и избухването на Септемврийското въстание 1923 г.", е отбелязал още Рашев.

Особен интерес е предизвикала и гледната точка за случилото се преди 93 години на Минка Желева, която е внучка на участник в Септемврийското въстание от Старозагорския край.

Професор Ениманев също е поздрави участниците в събитието и сподели своето възхищение от подвига на героите. Той отбеляза, че има противоречиви оценки за целите и значението на Септемврийското въстание, но неговото лично убеждение е, че то е изиграло прогресивна роля в развитието на антифашисткото движение.

Въпреки оценките на много и различни фактори, антифашистите от Русе продължават да считат, че "Септемврийското въстание от 1923 г. има съществено значение за победата над хитлеро-фашизма, без която нямаше да я има днешна Европа".

Председателят на антифашистите в Русе Емил Георгиев е изпратил посланието в специално изрисувана, херметически затворена бутилка по река Дунав до прогресивните хора от цял свят и е уверил присъстващите, че нищо и никой не са забравени.

Участниците са посетили и Братската могила, където са се включили в организираното поклонение и заедно с други признателни русенци са поднесли венци и цветя.

Събитието е организирано от дискусионен клуб „Заедно“ в БСП Русе съвместно с ОбС на Български антифашистки съюз Русе. В него са се включили представители на други леви формации, сред които Мариян Димитров от Българската левица, Вяра Косева от Отечествен съюз и Тодор Атанасов от Българска комунистическа партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама