Аварийни ремонти „отварят“ централни улици в Русе

21:25, 23 сеп 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аварийни ремонти на водопроводи в града в два лота планира „ВиК - Русе“ ООД.

Лот 1 предвижда възстановителни дейности по водопровод Ф546АЦ и Ф530мм. стомана по бул. „Цар Освободител” и ремонт на водопровод Ф219мм. стомана от ул. „Плиска” към блок „Ниш”. Лот 2 пък трябва да се погрижи за водопровод Ф100мм. чугун с ПЕВП Ф110мм. по ул. „Константин Иречек”.

За целта от дружеството вече са обявили обществена поръчка и са заделили 200 000 лв. без ДДС. Поканата за участие в процедура по договаряне е изпратена до „Ес Джей Строй“ АД - София и „Райкомерс Конструкшън“ АД - София.

Налице са силно зачестили аварийни ситуации на стари азбестоциментов, стоманен и чугунен водопроводи по „Цар Освободител”, „Плиска” към блок „Ниш” и „Константин Иречек”, които са силно компрометирани и отстраняването на авариите не решава проблема, тъй като същите избиват на друго място и е необходима спешната им подмяна с оглед нормалното водоснабдяване на абонатите в районите, отбелязват от дружеството по този повод.

Отчита се, че в следствие на възникналите през последните 3 месеца аварии, земните основи са силно преовлажнени и компрометирани. Льосовият характер на земната основа е предпоставка за пропадания и конструктивни деформации на сградите. При възникване на аварии се образуват каверни които създават предпоставки за ПТП поради интензивният трафик по ул. „Константин Иречек”, бул. „Цар Освободител” и ул. „Плиска”. Ненавременната подмяна на водопроводите може да доведе до пукнатини, деформации и срутвания на прилежащи сгради и пропадане на пътните платна, а отстраняването на последващите аварии и/или подмяна на участъци от трасетата на водопроводите при зимни условия и при спазване сроковете съгласно ЗОП за провеждане на съответната процедура още повече би утежнило ситуацията, коментират още от „ВиК-Русе“.

Отчита се, че при спирането на водоподаването на главният клон по бул. ”Цар Освободител” се нарушава водоподаването към МБАЛ –Русе, а при извършване на изкопните работи се блокира автомобилният трафик в същата посока.

Всичко изброено по-горе води до внезапно спиране на водата и лишаване живущите в централна градска част, болницата и учреждения от достъп до услугите, предоставяни от дружеството за неопределено време, което би създало не само сериозен дискомфорт и непосредствена опасност за здравето на хората, а би било и в разрез с нормативно възложените ни със Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и Закона за водите функции по доставка на вода за питейно-битови и други нужди и особено с посоченото в чл.3 от ЗРВКУ, а именно, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане и че ВиК услугите са дейности от обществен интерес, отчитат още от дружеството.

С оглед характера на събитията и възможните неблагоприятни последици от тях е възникнала необходимост от неотложно възлагане на поръчката, поради настъпване на изключителни обстоятелства.

Посочва се още, че възложителят е провел открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Извършване на аварийна поддръжка, строително-ремонтни и строително-монтажни работи на водопроводната и канализационната мрежа на територията на „ВиК“ ООД - Русе", № в РОП 00688 – 2016 – 0002, която е прекратена на основание чл.39, ал.1, т.6 от ЗОП (отм.) на 09.09.2016г., като за участие в настоящото договаряне са поканени и двамата участници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама