„Римски пазар на Сексагинта Приста” за пета поредна година в Русе

15:42, 24 сеп 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес и утре, 24 и 25 септември, на територията на експозиция на Римската крепост на открито в Русе има „Римски пазар на Сексагинта Приста”. Събитието, което се радва на голям интерес от страна на жителите и гостите на града, се провежда за пета поредна година. Организатор е Регионален исторически музей– Русе.

Традиционно и през тази година посетителите на крепостта са свидетели на оригинални възстановки, представящи всекидневни практики, игри и картини от епохата на римляните. Присъстващите могат да видят как са изглеждали римските войни, колко жестоки са били варварите и как са се обличали благородниците.

На специално изградени шатри местни фермери предлагат своята продукция, а майстори от различни части на страната демонстрират автентични занаяти от римско време - сечене на монети, рисуване по стъкло, правене на съдове, изработване на мънистени накити, направа на бижута от камъни, карвинг на свещи, плетене.

Свои щандове на римския пазар, със съдействието на Областна управа, за първа година ще имат и организациите на хората с увреждания. И този път гостите на пазара имат възможност да опитат вкусни блюда и напитки от римската кухня с продукти от преди Колумб.

Известно е, че през този период са били популярни ястия, приготвени от риба, леща, овесени ядки, свинско месо, маслини. Познати били и подправки като магданоз, джинджифил, девесил, копър и черен пипер. На трапезата на римляните задължително са присъствали вино или бира.

За доброто настроение на гостите на Римския пазар се грижат площадни актьори и разказвачи на истории. Те забавляват публиката днес, 24 октомври, от 14.00 часа и утре, 25 октомври, от 12.00 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама