РЗИ- Русе с поредица от инициативи по повод Световния ден на контрацепцията

13:09, 25 сеп 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяка година на 26 септември се отбелязва Световния ден на контрацепцията. Мисията на инициативата, в частност и тазгодишната кампания е да допринесе за увеличаване знанията на младите хора за репродуктивното здраве и предпазване от нежелана бременност.

Целта е да се насърчат младите хора да не се притесняват да говорят за неща, свързани със секса, възпроизводството и възможностите за предпазване от нежелана бременност и сексуално- предавани инфекции.

Преди да решат да правят секс те трябва да бъдат подготвени за това, да знаят откъде могат да намерят информация, да търсят помощта на специалист или близък човек, на когото могат да се доверят, категорични са експертите.

И тази година РЗИ - Русе, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” провежда образователни лекции и беседи, представя мултимедийни презентации и филми със събеседване сред учениците в русенските училища, предоставя информационни материали по актуалната тема.

Факт е, че голяма част от младите хора не са информирани относно методите за предпазване от нежелана бременност, както и за опасностите от ненавременния и неразумен сексуален контакт, съобщават от РЗИ. Младите хора не познават методите и средствата за предпазване от сексуално- предавани инфекции и нежелана бременност.

България е една от страните с най- много аборти по желание, които съвсем не са безопасни, особено във възрастта 15 – 19 години. За града през последните години съотношението раждания – аборти по желание малко се подобри (абортите намаляват; за 2015 г.ражданията са 1603, а абортите 133).

"Това може да ни радва, но не бива да ни успокоява, тъй като има много още да се желае, а и възможностите на съвременната медицина и фармация са по- големи от далечните минали времена. Половината от българските жени в репродуктивна възраст не използват надежден и съвременен метод за предпазване от нежелана бременност", съобщават още от РЗИ- Русе.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама