Как може да се осигури защитата на жертвите на насилие и престъпления, дискутираха в Русе

13:02, 26 сеп 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как може да се осигури защитата на жертвите на насилие и престъпления – деца и възрастни - и да се гарантират правата, достъпа до услуги и подкрепата им до възстановяване от преживяното, това беше фокусът на пресконференцията в Русе, 26 септември, от Институт по социални дейности и практики /ИСДП/, съобщиха организаторите на събитието.

В събитието участваха проф. Нели Петрова – Димитрова, председател на УС на ИСДП, Нели Батанова, председател на Окръжен съд – Шумен и  Милена Влахова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, който предоставя в Русе услугата „синя” стая.

"Никой не е застрахован да се озове в позиция на свидетел или жертва на насилие. Представете си, че вашето дете пострада от насилие. Какво ще се случи след това?

Много е вероятно да го заведете в полицията, където то ще разкаже пред непознати за преживяното; да го заведете в Отдел „Закрила на детето”, където то отново ще разкаже и после пак – в социалната услуга, пред адвоката, пред психолога, пред съдията, лице в лице с извършителя… Всеки път ще преживява случката отново, все по- трудно ще му бъде да възпроизведе станалото и все по- малко достоверно ще звучи", категорични са специалистите. Подобен е пътят, извървян от жертвата, когато тя е пълнолетна.

"Такава е сегашната практика при тези случаи - всяка от институциите действа по най- добрия за нея начин, което не дава възможност да се събере цялата картина на живота на пострадалия. Смисълът на промените, които Европа изиска от България чрез Директива 2012/29/ЕС е именно в това – да се премахне „разпокъсаната” до сега практика на институциите и законът да осигури координирана подкрепа на пострадалите във всеки един момент -  от първото съмнение за насилие, през полицейското разследване и съда, до възстановяването й от травмата на преживяното.

На практика, това означава съществуващите услугите да се ориентират около жертвите, защото тези хора, деца и възрастни, се нуждаят от цялостна подкрепа – психологическа, правна, социална, медицинска", съобщават още организаторите на събитието.

"Въпреки, че страната ни е в процес на транспониране на европейската директива, законодателните промени се бавят. Как в етапа на законодателната реформа обикновените хора могат да защитят от допълнителни травми своите близки – деца и възрастни, ако пострадат от тежко престъпление?

Да познават правата си и да използват ресурсите, които съществуват и в момента: разпитите на жертвата трябва да бъдат сведени до минимум, проведени от подготвен специалист, чиито пол не смущава жертвата, в щадящо помещение – „синя” стая; броят на различните хора, които питат жертвата за едно и също да бъде ограничен чрез записване на разпита и използване на видео записа за целта на производството в различните етапи", коментират още експертите.

През 2015 г. 1757 са престъпленията против личността , завършили с осъждане у нас, за района на Русе те са 74; през същата година в областта от тежки престъпления са пострадали 16 деца.  Практиката за щадящо изслушване на деца пострадали от насилие и/или престъпление в „сини” стаи е от 10 години, но все още не се използва достатъчно и остава неприпозната от семействата, въпреки че у нас сега съществуват 15 такива помещения.

„Синята” стая в Русе е открита през 2013 г. в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, със споразумение между община Русе и Институт по социални дейности и практики, който осигурява по проект първоначалното финансиране за помещението и подкрепата на първите екипи. Сега доставчик на услугата е сдружение Еквилибриум.

За целия този период в „синята” стая са проведени „изслушвания и разпити на 16 деца, от тях 3 са разпитвани по наказателни дела, 2 – по граждански. Най-малкият клиент на услугата е бил дете на 6 години, най – големият – на 15, по- голямата част от децата са изслушвани и разпитвани във фазата на досъдебното производство – коментира Милена Влахова, директор на Комплекса в Русе – Провеждали сме многократни кампании, които информират професионалната общност за възможностите на синята стая, но родителите като че ли все още не познават тази услуга”.

„Това, че по- голямата част от сините стаи се намират в комплекси за социални услуги ги прави многофункционални – допълни съдия Нели Батанова – те се използват и при граждански дела, в случаите на домашно насилие, тежки бракоразводни дела, осиновяване. Вече има съдебна практика в страната, когато процедурите по граждански дела се „изнасят” изцяло в сините стаи, където детето се подготвя по щадящ за психиката и възрастта му начин”. 

Помещението в Русе се използва допълнително и за провеждане на наблюдавани срещи между деца и биологични родители, приемни родители и кандидат- осиновители, както и за провеждане на сесии по фамилна терапия.

С промените в законодателството „сините” стаи остават само част от ресурса, който се насочва в подкрепата на жертвите – деца и възрастни, обединявайки около тях социална работа, медицинска, психологическа, терапевтична подкрепа и здравеопазване в едно с правосъдието.

„За първи път законодателството се ориентира около нуждите на жертвата, не само към наказание на извършителя – допълни проф. Нели Петрова – Димитрова - В най- ранния момент – подаването на сигнала – промените дават възможност екипът от специалнисти от социална услуга, полиция, прокуратура да направят оценка на риска от сплашване на жертвата и последващата й виктимизация. Това е изключително важно при малките деца, станали жертви на насилие, които са най-податливи на манипулация и заплахи и при които извършителят обикновено е от близкото обкръжение.”

Работата в екип от полицаи, съдии, прокурори, социални работници, психолози и лекари при случаите на деца-жертви се пилотира от Института по социални дейности и практики от почти две години във Видин.

Над година се предлага от Института като социална услуга, съвместно с УНИЦЕФ- България и общините Шумен и Монтана в центровете за застъпничество и подкрепа за деца жертви на насилие „Зона заКрила” - там към практиката за щадящо изслушване се прибавят психическа и терапевтична подкрепа; медицински грижи; правно консултиране и застъпничество; рехабилитация. Всичко това – „под един покрив”, където всички специалисти работят заедно  в екип, всеки в своята област и роля в интерес на детето.

Споделянето на този опит и превръщането му в национална практика е целта, с която Институт по социални дейности и практики предприема в цялата страна обучения на експертите, които заедно ще провеждат разпитите с пострадали в сини стаи, съобщават още организаторите на събитието.

В Русе обучението на полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници за съвместна работа в случаите с деца преживели насилие и възрастни, уязвими жертви, се организира в рамките на два дни и включва близо 50 професионалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама