Русенската Областна комисия по земеделие обсъди мерките за подпомагане по европейски програми

14:10, 27 сеп 16 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 27 септември 2016 г., под председателството на Станимир Станчев, заместник областен управител на област Русе се проведе редовно заседание на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите. Информация за срещата съобщава прес центърът на Областна администрация. 

По темите са докладвали Деница Гаджева, главен експерт-координатор в Национална служба за съвети в земеделието, офис Русе, Емилия Христова, началник ОПСМП в ОД на ДФ "Земеделие" Русе и Галина Савова, гл. експерт в Отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“  в РИОСВ Русе.

Христова е запознала членовете на Комисията с актуални мерки и подмерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2014-2020 г. Акцентирано е върху регламентирания ред и начин за прилагане на подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, като са очертани допустимите дейности, кандидати, размера на финансовата помощ и максималния размер на общите допустими разходи.

Гаджева е насочила вниманието на присъстващите върху видовете консултантски пакети ТП1, ТП2, ТП3, ТП4, ТП5, ТП6, които  Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) предоставя на земеделските стопани при прилагане на подмярка 2.1.2 Консултантски услуги за малки земеделски стопани. За периода 27.06. – 12.08.2016г. НССЗ, чрез тази подмярка, успешно е изготвила над 2 850 проекта на малки земеделски стопани, кандидати по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.

Савова е представила спазването на правилата за добра земеделска практика при използване на органични торови маси за наторяване като фактор за опазване на околната среда и ограничаване разнасянето на неприятни миризми.

Участниците в заседанието са се ангажирали да представят теми, които да бъдат включени в Индикативната работна програма на комисията за 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама