Процедури за научно развитие и повишаване капацитета на учените представиха в Русе

15:49, 27 сеп 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три активни за кандидатстване процедури представи днес в Русе Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Събитието се реализира с активното участие на Областния информационен център- Русе. То беше уважено и от зам.-министъра на образованието проф. Иван Димов, който изрази увереност, че тези процедури ще стимулират развитието на научните изследвания и учените в България и в частност в нашия регион.

„Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“, „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“ и „Подкрепа за развитието на докторанти, пост докторанти, специализанти и млади учени - фаза 1“ са темите, които предизвикаха интереса на научните среди.

Първите две процедури се финансират по приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“. Подкрепата за центровете за върхови постижения има за цел да подпомогне повишаването на нивото и пазарната ориентация на научно-изследователска дейност, да подобри капацитета за върхови научни постижения и по този начин България да преодолее изоставането си от европейското и световното ниво.

Докато ЦВП решават стратегически в дадена научна област от ИСИС (Иновационна стратегия за интелигентна специализация), то центровете за компетентност са фокусирани към постигане на практически резултат: конкретни решения или продукти. И двете процедури са отворени за кандидатстване до 23.01.2017 г. Общият им бюджет е 350 млн. лева, като за всяка от 4-те тематични области на ИСИС е определена конкретна сума.

Процедурата, която ще подкрепя развитието на научния капацитет на докторанти, пост докторанти, млади учени и специализанти се финансира по приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“ и крайният срок за подаване на проектните предложения е 31 октомври 2016 г. Общият бюджет на тази процедура е 6 млн. лева.

Интересът и към трите процедури се оказа висок, имаше много конкретни въпроси. По някои от тях предстои да се публикува официалното становище на УО на НОИР в раздела „Въпроси и отговори“ към съответните процедури.

Информационната среща в Русе е част от националната информационна кампания на УО на НОИР по трите процедури, която стартира на 19 септември от Пловдив и ще приключи на 30 септември в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама