Общински съветници с декларация срещу бежански центрове в Русе

16:38, 27 сеп 16 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип в град Русе от името на общинските съветници от групата "Патриотите, ВМРО и Глас народен" бе разпространена днес.

"Скоро в русенски медии се появи информация, че край град Русе ще бъдат изградени общежития от затворен и отворен тип, в които да се настаняват нелегални имигранти. Този евентуален акт на демонстрация на криворазбрана солидарност ще има еднакво негативен краткосрочен, но и дългосрочен ефект. На мнение сме, че русенските граждани не одобряват изграждането на каквито и да било центрове за настаняване на бежанци. Дори и самите слухове за подобно начинание нагнетяват напрежение сред обществото", смятат Галин Григоров, Иво Пазарджиев, Нина Крушева, Севдалин Ангелов, Ивета Георгиева, Владо Владов и Мариета Волф.

В тази връзка те предлагат тази декларация да се приеме от Общинския съвет в Русе.

"Нека не превръщаме своя град в зона на засилено полицейско присъствие, а да се фокусираме върху реалните проблеми, пред които са изправени русенските граждани – нежеланието на държавното управление за поемане на ясен ангажимент за изграждане на нов път Русе – Бяла, липсата на добра бизнес среда и поминък, замърсеният въздух, среднощните гонки с автомобили и мотоциклети, несъществуващ реално „интегриран” градски транспорт. От всички нас зависи да не се поддаваме на външен натиск, а да търсим и изтъкваме единствено правдивите аргументи на нашите общи интереси най-вече като общество. Всяка проява на показна съпричастност с една битка, която не е българска,ни отдалечава от заветната ни цел – да изградим модерно и демократично общество. Такова, в което хората живеят достойно и без страх за своята сигурност и собственост. Нека мислим за бъдещето без излишно да се обременяване с норми на поведение, които някой друг иска да ни наложи!", пишат още патриотите в своята декларация, която може да бъде видяна в приложения документ.

Припомняме, че темата излезе на дневен ред преди около седмица.Тогава депутатът проф. Любомир Владимиров от „Атака“ коментира, че е получил десетки запитвания от граждани на Русе и околните населени места, които са силно притеснени от „изказване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в което се проличават намерения на Министерство на вътрешните работи за създаване на нови пет или шест бежански центрове на територията на страната“.

По думите на проф. Владимиров през 2014г., МВР е имало същите намерения и конкретно за създаване на такъв вид център в околностите на гр. Русе, където да бъдат настанявани чужди лица незаконно преминали българската граница и/или направили подобен опит.

Тогава русенските граждани се противопоставиха твърдо на подобни намерения, не само с подписка от над 6 000 човека, но и с готовност за гражданско неподчинение, като за целта имаше и няколко протеста.

Междувременно се организира и протест против изграждането на емигрантски лагер в Русе, който е насрочен за 29 септември, четвъртък, от 18 ч. пред Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама