Мобилна автоматична станция ще измерва качеството на въздуха в Русе

16:46, 27 сеп 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 26.09.2016г. в деловодството на Община Русе постъпи писмо от Министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, в което се посочва, че по настояване на кмета на Община Русе Пламен Стоилов е осигурена мобилна автоматична станция от гр. Варна, която започва измервания на качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Русе.

Това съобщиха от местната администрация в крайдунавския град днес.

Основните показатели, които специализираната техника измерва, са озон, азотни оксиди, серен диоксид, въглероден оксид, както и неметанови и метанови въглеводороди.

“Въз основа на получените резултати ще се предприемат допълнителни количествени измервания за определяне на идентифицираните замърсители”, отбелязва още министър Василева в своето писмо.

Бързата реакция и поетите конкретни ангажименти от страна на Министерството на околната среда и водите са следствие от инициираната от кмета Пламен Стоилов работна среща на 17.09.2016 г., в рамките на която той призова всички институции, имащи отношение към този така важен и чувствителен за русенци въпрос, за обединяване на усилията им в посока ефективно и устойчиво решаване на проблема със замърсяването на атмосферния въздух в гр. Русе.

Припомняме, че от началото на септември имаше серия от сигнали за остри и неприятни миризми, което доведе и до организирането на протест.

По случая се самосезира и прокуратурата, а от РИОСВ заявиха, че ще наложат тежки санкции на нарушителите.

По-късно днес от Областна администрация съобщиха, че по инициатива на областния управител доц. д-р Стефко Бурджиев и полученото писмо от МОСВ се е провела работна среща, в която са взели участие представители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ГДИДТН, Областната дирекция на МВР, Регионална инспекция по околната среда и водите, Община Русе, Дирекция „Инспекция по труда“ и РЗИ.

На работната среща присъстващите са се запознали с извършените към момента действия по установяване на източника на замърсяване на атмосферния въздух в района гр. Русе.

Споделени са мнения относно ефективността на настоящите действия и обсъдени възможности за осигуряване на допълнителна специфична измервателна апаратура.

Срещата е приключила с решение да се сформира нарочна работна група със Заповед на областния управител на област Русе, която да изпълни конкретни задачи в определен срок. В работната група ще бъдат включени представители на институции с възможности за установяване на източника на замърсяване, както и законовите възможности за решаване на проблема, чрез уведомяване на съответните институции. В заповедта ще бъдат определени точно задачите на работната група, а за резултатите от проверката ще бъде изготвен протокол със съответните предложения за последващи действия както на институциите, така също и на службите за бързо реагиране.

Решено е още, периодично да се предоставя информация на гражданите за резултатите от направените измервания в района на Монтюпе ЕООД и на предприятията, потенциални източници на замърсяване на околната среда – машиностроене, металообработване, металургия, електронна и химическа промишленост, както и информация за състоянието на факторите на околната среда и евентуалното им въздействие върху човешкото здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама