Ученици от Русе разгадават тайната на здравословния начин на живот

23:22, 27 сеп 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в офиса на БЧК – Русе се състоя пресконференция по повод старта на проект „За един по – здрав живот”, който се реализира по идея на Сдружение „Евромед Консулт“ в партньорство с Български Младежки Червен Кръст – Русе. Проектът се финансира по програма „Знание и растеж“ от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и ВН-социален проект на Еконт.

На пресконференцията присъстваха Радослав Дудев –Председател на Сдружение „Евромед консулт“, Светлина Колева - ръководител на проекта, Антоанета Ябанозова –представител на БЧК – Русе, Елена Минкова – Изпълнителен директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“

Идеята беше представена от Светлина Колева. „За един по-здрав живот“ е проект, в рамките на който ще се организират поредица от обучения за русенски ученици на възраст от 10 до 16 години на тема „Здравословно хранене“. Обученията ще се извършват с помощта на членове на БМЧК, които имат богат опит в работата по проблема. В тях ще се включи и русенския гастроентеролог д-р Красимир Гайтанджиев. Темите са свързани със здравословното хранене, активният начин на живот, вредата от употребата на алкохол и тютюнопушенето, както и овладяването на стреса.

20 доброволци ще бъдат обучени за лектори и ще се работи по метода „връстници обучават връстници“. Преминалите курса на обучение ще влязат в класните стаи в училищата на територията на гр. Русе, за да обяснят по достъпен и разбираем начин на младежите каква е тайната на здравословния начин на живот, коментира Антоанета Ябанозова .

В края на проекта се предвижда кулинарен двубой между отбори на доброволците – обучители, които ще приготвят здравословно меню. Проектът ще продължи до края на 2016 година.

Идеята е провокирана от тревожната тенденция, свързана с наднорменото тегло и влошаващото се здраве на децата в България. Целите са да се формират навици, които ще допринесат за по-добро здравословно състояние и за насърчаване на младите хора към доброволчество в областта на хуманитарните дейности.

„Това е вид познание, което трябва да стигне до възможно повече млади хора, поради това екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ВН-социален проект на Еконт застанахме зад тази идея“, коментира Елена Минкова. Тя изрази надежда, че реализирането на проекта ще е плод на едно пълноценно партньорство и ще доведе до много добри резултати.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама