Кръгла маса разисква възможностите за подобряване на бизнес средата в област Русе

14:53, 28 сеп 16 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 27.09.2016 г., в Областна администрация Русе се проведе кръгла маса на тема: „Възможности за подобряване на бизнес средата чрез активизиране на вътрешното предприемачество на малките и средни предприятия в област Русе”. Информация за дискусията съобщават от кабинета на губернатора.

Организатор на събитието е Областна администрация, със съдействието на Българската Академия на науките (БАН) и Регионален академичен център Русе (РАЦ).

Сред официалните гости са били проф. д.ик.н. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, Дору Драгомир, председател на Двустранната търговска камара България-Румъния, Лили Ганчева, изпълнителен директор на „Еврорегион Данубиус“, преподаватели от Висши учебни заведения, Снежана Панова, началник на Регионален сектор Велико Търново, отдел „Мониторинг и финансово управление“, ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, представители на научни институции, Областния информационен център, неправителствени организации и на бизнеса, двамата заместник областни управители Валентин Колев и Станимир Станчев, експерти от администрацията и др.

Божана Стойчева от Русенския университет е представила състоянието на бизнес средата в област Русе, силни, слаби страни, възможности и заплахи.

Презентация е представила и Диана Аврамова, експерт от Областен информационен център Русе относно основни акценти и възможности на подкрепящи структури на бизнеса.

Темите са предизвикали оживена дискусия сред участниците.  Били са разисквани и обсъдени редица актуални въпроси свръзани с образованието, липсата на кадри и тяхното обучението, както и с цялостното развитие на икономиката в региона.

Дору Драгомир е споделил, че в Румъния при всяка среща на малкия и среден бизнес се посочват същите основни проблеми – липса на кадри, липса на пари, липса на инфраструктура. Изразил е и увереност, че подходът, при който  заинтересованите страни – бизнес, адмнистрация и научни среди сядат заедно да ги обсъдят е правилен, а инициативата на Областна администрация несъмнено ще има принос за промяна на ситуацията.

Участниците са имали възможност да изслушат изключително интересното представяне на проф. Минасян, който говори за инвестиционната активност, стимули и бариери, както и обобщи дискусията. Той сподели, че с интерес следи, случващото се в Русе. Според него недоброто качество на образованието, неефективното управление на финансите, неумението „да се използват чужди пари в собствен интерес“, са характерни за бизнеса у нас. Все още сляпо се следва утвърдената производствена номенклатура, а преподавателите не предвиждат в обучителните програмите включване на новостите в бизнеса. Търсят се кадри, подготвени основно на местно равнище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама