Разходка в миналото и близка среща с бъдещето обещава коктейлът от събития за Европейска нощ на учените в Русе

05:35, 30 сеп 16 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коктейл от научни работилници, химични експерименти, срещи с учени, разговори за ДНК, виртуална реалност, наномедицина, близки срещи със змиите, разходка в миналото, среща с бъдещето и много други изненади обещават организаторите на Нощта на учените в Русе.

Събитието се провежда в 13 български и над 200 европейски града на днешния 30 септември 2016 г.

Целта е да представи пред широката публика учените като отговорни членове на обществото, едновременно новаторски настроени и разбираеми, хора с необикновени и вълнуващи задължения. Да се илюстрират научните постижения, променящи всекидневния живот, и да се улеснят контактите между различни социални групи и споделянето на техните визии за бъдещето са сред другите основни задачи на тази инициатива.

Официалното откриване на Нощ на учените - Русе 2016 ще се състои от 17.00 ч. в градинката на пл. „Александър Батенберг“. Поканена е да вземе участие проф. дфн Ана Пройкова, заместник-председател на Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към Европейската комисия.

Координатор на Нощ на учените в Русе е Русенската търговско-индустриална камара, която организира събитието през 2016 и 2017 година като член на консорциум от български организации с водещи партньори „Българска наука“ и Британският съвет в България.

В района на Русенски университет „Ангел Кънчев“ инициативите започват още в 11 ч. с темата за „Маршът на машините“ и изкуственият интелект. Следват сесия за дигиталното поколение и иновационните образователни технологии и др.

След 16 ч. в градинката на площад „Батенберг“ в т. нар. зона за „Научни чудеса по тъмно“ деца ще могат да се включат в проектирането на град на бъдещето.

След 17:30 са предвидени лесни, забавни и безопасни опити и демонстрации на открито с химични вещества, както и демонстрация на 3D скенер и 3D принтер.

В Екомузея пък ще споделят важни подробности за прилепите и змиите и защо не трябва да се страхуваме от тях.

По същото време в Лапидариум зад музея ще има ателие-академия по предприемачество, в което с помощта на „Ecosystem Europe“ ще могат да се наблюдават природните процеси и отношението им към бизнеса в опит за преминаване към зелена икономика с идеята за развитие на предприемачество, което създава смислени работни места и възстановява природния капитал.

За накитите и облеклото от края на IX и VIII в. пр. н. е. до VI в. изчезват от облеклото ще разкажат в музея, където ще бъде представен и опита на отдел „Етнография“ при РИМ - Русе в конструирането на изложби през последните десет години. Ще бъде разказана виртуалната история на театъра в Русе, както и интересни факти за съкровището от Борово в тракийски и средиземноморски контекст.

Ще се обсъдят и възможности за конструирането на плодородни участъци и в градски условия чрез интензивно използване и правилно съчетаване на наличните елементи на околната среда.

Ще бъде представени личното оръжие на участниците в Национално освободителното движение през 1967-1978 г., ще се разкрият тайни за некрополите през късната каменно-медна епоха в югоизточната част на Балканския полуостров за античното римско културно наследство в граничната зона на България и Румъния.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ организират срещи с бъдещето в изложение, в което ще може „око да види, ръка да пипне“ – роботи, дифракция, соларни лампи за отглеждане на растения без слънчева светлина, 3D и всичко това от най-младите таланти на Русе.

Ще се представят клубовете по роботика на МГ „Баба Тонка“, РУ „Ангел Кънчев“ и училище „Робопартанс“, ще има изложение на иновативни продукти, разработени от ученически компании „SolarPlant“ и „Revinton“. Ще има и щанд, посветен на професиите на бъдещето, филми с жестомимичен превод за избор на професия и кариера, както и демонстрация с 3D очила.

Весели експерименти, разискване на темите за здраветворно хранене, лимеца - първопшеницата на света и демонстрация на месене на хляб от лимец.

Можем ли да си направим ДНК по поръчка, за да унищожим смъртоносните болести и да станем безсмъртни, да получим дизайнерски бебета, да напълним света с нови растения и животни? За генното редактиране и етиката от първо лице ще разкажат доц. д-р Георги Милошев, гл. ас. д-р Милена Георгиева от Институт по молекулярна биология към БАН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама