Зам.-министър Даниела Везиева участва в представянето на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2020 в Русе

12:33, 01 окт 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русе се проведе регионална среща относно изпълнение целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2020. Присъстваха представители на Министерство на икономиката, което е отговорно за нейното разработване и изпълнение. Зам.-министърът на Министерството, Даниела Везиева участва лично в срещата. Информация за срещата съобщават домакините от Областна администрация - Русе.

Станимир Станчев, заместник-областен управител на област Русе, е споделил изводите които са направени на кръглата маса, проведена преди няколко дни с участието на заинтересованите страни от подобряване на бизнес средата, а те са че е възможно да се подобри връзката между тях. Идеята е всеки с инструментите, с които разполага да се включи за постигане на общата цел – по-добра бизнес среда, повече и по-успешни предприемачи, по-конкурентоспособна икономика, по-добро качество на живот. 

Държавен експерт Стефан Узунов от Министерство на икономиката е представил Иновационната стратегия за интелигентна специализация и класацията на България по различни показатели в областта на иновациите. Било е отбелязано, че по иновационна динамика сме на 8-мо място в ЕС, а по иновационна ефективност на 16-то място в света, с което изпреварваме 21 страни-членки на ЕС. Особеното на Иновационната стратегия е, че тя насочва ресурсите там, където има капацитет за развитие. Базирана е на 4 стълба, като за Северен централен район са определени за приоритетни мехатроника и чисти технологии, информатика и ИКТ, индустрия за здравословен живот и биотехнологии. 

От страна на Областна администрация отношение по темата е изказал експертът Георги Георгиев. Той е обосновал необходимостта от водене на перманентна национална,  регионална и местна политика за насърчаване на цялостното социално-икономическо развитие и посочени няколко относими възможни инструмента. 

В края на срещата представителите на Министерството на икономиката са коментирали, че Русе е първия град, в който се получава обратна връзка чрез изказано становище. Те са препоръчали да се актуализира и конкретизира Областната стратегия за развитие на област Русе 2020, да се идентифицират по-точно възможните дейности, да  се намерят източници за съфинансиране с цел намаляване на дисбаланса между териториите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама