Русенски ученици ще дадат име на най-новия кораб на АППД

14:29, 01 окт 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Какво представлява ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2007- 2020, кои са нейните приоритети  и кои финансирани от нея проекти, вече са стартирали, разказа днес пред ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване  експертът от Областния информационен център-Русе Габриела Стефанова. Информация за срещата съобщават от информационния център.

Младежите са се запознали с проекта на НКЖИ, свързан с изграждането на  интермодален товарен терминал за комбинирани превози в Русе. Акцентирано е върху проекта за доставка на специализиран хидрографски кораб за нуждите на Агенцията за проучване и поддържане на нивото на река Дунав (АППД). 

Специализираният плавателен съд се строи във Варненската корабостроителница, той ще бъде катамаран, 83 тона, с дължина 24 метра и широчина 7,2 метра. Към момента надстройката и корпусът на кораба вече са готови и започва оборудването му, което ще бъде от най-съвременен клас. Специализираната техника ще позволи да се „сканира“ речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му и да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете и островите, на хидротехническите съоръжения,  ще се осигури по-добра навигация, а следствие на това и безопасно корабоплаване. Това е разказала на учениците Мария Купенова от  АППД, която е била специално поканена от ОИЦ-Русе да участва в информационното събитие, за да  представи напредъка по проекта.  

След като са се запизнали с вида и функцията на кораба, възпитаниците на Корабната гимназия са били помолени да дадат своите предложения за име на новия кораб. 

Учениците са посрещнали с особен интерес и 10-минутното филмче за проекта „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав – БУЛРИС“  с бенефициент ДП „Пристанищна инфраструктура“, който бе финансиран с над 35 млн. лева по ОП „Транспорт“ 2007-2013. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама