Спортното министерство разясни процедурите до начало на ремонта на Градския стадион в Русе

23:04, 01 окт 16 / Политика 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изтекоха всички срокове за обжалване на избора на изпълнител на ремонта на Градския стадион в Русе. Това стана ясно от отговора на Министерството на младежта и спорта (ММС) на запитване по темата от страна на Topnovini.bg.

След това обаче има още няколко процедури до съществения старт на дейностите, които ще направят съоръжението подходящо да приеме мачове от Първа лига, уточниха от ведомството.

Припомняме, че именно заради това се налага на „Дунав“ да домакинства на „Лудогорец Арена“ в Разград, след като си спечели по категоричен начин промоция в елита след 25-годишно изгнание в долните нива на родния футбол. Въпреки това „драконите“ се представят впечатляващо и са на втора позиция във временното класиране след 8 изиграни срещи.

Както вече съобщихме, средства за ремонта бяха отпуснати с решение на Министерски съвет от 15 юни 2016 г. С процедурата се зае спортното министерство, но заради различни специфики на планираните дейности и препроектирането им от Община Русе, тя бе официално обявена чак на 4 август. Все пак заради декларация на феновете на "Дунав", разпространена през юли, някои от сроковете бяха съкратени, за да се стигне до по-бързо решение за избор на изпълнител.

Това е "Тарктур" ЕООД. От 2012 г. това дружество е с управител и едноличен собственик на капитала от 5 000 лв. Иглика Иванова Крумова, сочи справка в Търговския регистър. Три години преди това е било на Христо Иванов Станков, а между 2008 и 2009 г. на Стоян Атилов Джагаров. Междувременно Крумова е регистрирана и като управител и собственик на фирми за отдаване под наем на транспортна и строителна техника.

Другият кандидат за изпълнение на обществената поръчка "Онтарио Спорт БГ" ЕООД така и не подаде в срок всички необходими документи.

В отговор на питане на Topnovini.bg от ММС уточниха, че въпреки някои спекулации по темата последната дата, на която може да бъде подадена жалба за обжалване на процедурата е изтекла на 26 септември. Първата възможна дата по закон за сключване на договор пък е 30.09.2016 г.

Все още обаче липсват данни това да се е случило. В тази връзка от ММС отбелязват, че според Закона за обществените поръчки срокът за подписване на договор е 1 месец от влизане в сила на решението за избор на изпълнител, в който избраният изпълнител трябва да предостави необходимите документи за подписване на договор.

Очакванията са това да се случи по-скоро с оглед и на заявените от зам.-министъра на спорта Асен Марков намерения пред Topnovini.bg на 14 септември.

„И ние имаме интерес това нещо да се случи. В момента, в който може да се започне, веднага ще се започне. И изпълнителят ще иска първо да свърши процедурата, за да си вземе парите, и ние искаме бързо да приключим. Общината също иска бързо и Вие искате. Т.е. всички имаме интерес това да приключи възможно най-бързо“, каза още тогава зам.-министърът на младежта и спорта пред репортер на Topnovini.bg.

Все пак от ММС уточняват, че законодателството не предвижда конкретни срокове за започване на строително-монтажните работи.

„Съгласно чл. 157, ал.1 от Закона за устройство на територията, за начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво - протокол обр. 2. Всички срокове започват да се броят и текат от датата на протокол обр.2.“, пише още в отговора на спортното министерство до Topnovini.bg.

Припомняме, че според техническото предложение на "Тарктур" срокът на изпълнение на предмета на поръчката е от 60 календарни дни, като за целта в офертата на фирмата е приложен и съответния линеен график.

За това време следват да се изградят електрически мрежи и съоръжения за модернизиране на стадиона. За осветяване на футболното поле ще се монтират стоманени мачти с височина 32 м. до надстройката за монтиране на осветителните тела. Ще се използват 46 броя прожектори на стълб.

Предвидено е още да се подмени съществуващата дренажна система, намираща се в игрището, изграждане на автоматизирана поливна система и помпено оборудване. Най-отгоре ще се положи и естествен тревен чим с имплементирана мрежа против разкъсване, с развита коренова система и минимална дебелина 3см.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама