Древноримското културно наследство възкръсва в Русе

23:34, 17 окт 16 / Култура 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В зала „Княз Александър I” на Историческия музей днес бяха представени резултатите за първите шест месеца от реализирането на проект „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния” (ARCHIVE).

Проектът се изпълнява по програма „Interreg V-A Румъния – България”, финансирна от Европейския фонд за регионално развитие по цел „Европейско териториално сътрудничество” (ЕТС). Водещ бенефициент е Русенски университет „Ангел Кънчев” в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Музей на националната история и археология – Констанца, Румъния.

Събитието откриха директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов и ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева. Презентацията направи Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” в Русенския университет.

Представянето на проекта за визуализация на древноримското културно наследство е част от двудневен семинар за популяризирането на проекта, който се провежда в Русе с участието на българските и румънски партньори.

Проектът използва съвременните информационни и комуникационни технологии за пресъздаване и визуализиране на артефакти и обекти от римското културно наследство. Обектите са селектирани от специалисти от музеите в Русе и Констанца. От българска страна са включени Червен, Абритус, Нове, Димум, Сексагинта Приста, Дуросторум, Ятрус и Тримамиум, а от румънска страна Тропаеум Траяни, Сачидава, Калатис, Истрия, Томи, Улметум, Карсиум, Капидава. Създадените модели чрез 3D реконструкция по методите на фотограметрията с използването на дронове, ще бъдат достъпни и ще позволяват тяхното печатане посредством технологиите за 3D печат.

В рамките на проекта в Русе и Констанца ще бъдат показани две експозиции. Ще бъдат създадени повече от 100 3D модела на обекти и артефакти, множество снимки и цифровизирани документи, ще се изгради туристически ориентирана интернет платформа и приложения за Android и iOS, които предоставят подробна информация за римското културно наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама